Produsele alimentare s-ar putea scumpi cu pana la 15% in circa o luna

Data publicarii: 02-02-2009 | Economie

Produsele din industria alimentara s-ar putea scumpi cu pana la 15% in circa o luna, pe fondul deprecierii monedei nationale, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, preledintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Acesta a explicat ca la o deprecierea de 10% a monedei nationale care poate sa continue o luna sau doua, pretul anumitor produse alimetare se va majora cu un procent de 15%.

Principalul motiv al scumpirii este dependenta importului de materie prima pentru produse alimentare.

"Importam 70% din carnea de porc necesara procesarii si consumului, circa 80% din legume si fructe, importam zahar brut pentru aproximativ 330.000 de tone de zahar rafinat, cam 20% din laptele destinat procesarii, iar acestea vor fi influentate de deprecierea leului", a mai spu Dragos Frumosu.

Potrivit presedintelui FSIA, deprecierea leului se va regasi direct in pretul produselor alimentare, peste care se pot adauga modificari colaterale ale unor componente ale produselor finite, care pot duce la un procent de circa 10-15% a cresterii preturilor la producatori.

Totodata, Dragos Frumosu a mai adaugat, ca o crestere a preturilor produselor alimentare mai devreme de o luna, nu poate fi atribuita producatorilor, ci exclusiv comerciantilor.

Presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu a mai declarat ca pana la 15% din salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati in 2009, pe fondul crizei economice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: