Chiriasii de birouri din Europa de Vest, dispusi sa plateasca in plus pe cladiri eficiente energetic

Data publicarii: 04-02-2009 | International

Ocupantii spatiilor de birouri sunt dispusi sa investeasca suplimentar in chirie pana la trei sferturi din economiile pe care se asteapta sa le obtina la costurile de intretinere, potrivit unui studiu realizat de catre DTZ Zadelhoff si Universitatea Tehnologica din Delft.

Mai mult decat atat, studiul mai arata ca o cladire de birouri eficienta din punct de vedere energetic si cu costuri mai mici in ceea ce priveste intretinerea este mult mai apreciata de utilizatorii spatiilor de office.

Potrivit DTZ, desi investitiile in solutii ecologice pentru cladirile de birouri pot fi amortizate intr-o perioada lunga de timp, numarul proprietarilor care adopta initiativa unor masuri de economisire a energiei este in continua crestere in Europa Centrala si de Vest.

"In cazul in care proprietarul unei cladiri de birouri adopta masuri de economisire a energiei, investitiile sunt substantiale. Beneficiul consta insa in scaderea consumului de energie si, odata cu aceasta, reducerea facturilor de curent electric si mentenanta. Economisirea de energie va aduce astfel avantaje considerabile chiriasului. In cazul in care proprietarul are beneficii directe datorita acestei metode, motivatia de a investi in astfel de solutii va creste", sustin consultantii imobiliari ai DTZ.

Pentru a masura cat mai exact disponibiliatatea utilizatorilor privind conceptul de optimizare a consumului de energie in cladirile de birouri, DTZ Zadelhoff a intreprins un studiu aplicat pe 127 de chiriasi de spatii de birouri din Olanda. Studiul privind preferintele chiriasilor in ceea ce priveste spatiile de birouri a fost demarat de DTZ Zadelhoff in cooperare cu Gerald Snoei si Philip Koppels, membri ai departamentului Real Estate & Housing al Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnologice din Delft.

"Rezultatele studiului nostru releva faptul ca eficienta consumului de energie joaca un rol important in alegerea unui spatiu de birouri de catre viitorii chiriasi. In mod normal, un ultizator al unui spatiu de office este dispus sa plateasca o chirie mai mare pentru o cladire care consuma enegia in mod eficient; pe de alta parte exista indicii care evidentiaza faptul ca gradul de inchiriere al imobilelor creste. O utilizare mai buna a energiei este apreciata de utilizatorii de birouri", a declarat directorul Deparatamentului de Research al DTZ Zadelhoff, Bart Vink.

Acesta a mai spus ca rezultatul studiului indica si faptul ca cladirile neperformante din punct de vedere energetic sunt adesea excluse de pe lista de optiuni, iar o imbunatatire a performantelor de economisire a energiei unei cladiri reduce riscul ca aceasta sa ramana neocupata, ceea ce pentru proprietari este un stimulent sa investeasca in masuri de utilizare eficienta a energiei.

DTZ este o companie internationala de consultanta imobiliara, cu peste 12.500 specialisti care consiliaza si actioneaza pentru companii multinationale, mari institutii financiare, guverne, dezvoltatori si investitori in 40 de tari din toata lumea. Cu 200 de birouri in 163 de orase, DTZ asigura servicii integrate de agentie, de consultanta de corporatie, brokeraj, evaluari, finantari corporative, managementul proprietatilor si cercetare de piata.

In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, una dintre firmele leader pe plan international in domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox. DTZ Echinox asigura o gama larga de servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari pe toate sectoarele pietei imobiliare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: