Ministrii de finante ai UE vor sa stabileasca momentul din care sa inceapa inasprirea bugetara

Data publicarii: 04-02-2009 | International

Ministrii de finante ai tarilor membre ale Uniunii Europene discuta marti despre momentul oportun inceperii consolidarii bugetare dupa o perioada de cheltuieli majorate, cu scopul de a stimula economiile incetinite drastic, potrivit unui document pregatit pentru reuniune si citat de Reuters.

"Este important ca UE sa cada de acord cu privire la o strategie coordonata bazata pe sustinere reciproca si principii consistente pentru consolidarea bugetara", se arata intr-un document intern al Comitetului Economic si Financiar, care pregateste agenda pentru intrunirile lunare ale ministrilor europeni de finante.

Documentul, obtinut de Reuters, arata ca o astfel de strategie ar trebui sa ia in considerare diferentele dintre statele membre ale UE, in ceea ce priveste marja de manevra bugetara si "provocarile fiscale viitoare comune". 

Exista o nevoie accentuata cu privire la gasirea unei strategii pentru imbunatatirea in cele din urma a finantelor publice, intrucat Comisia Europeana (CE) estimeaza ca deficitul se va dubla, cel putin, la 4,4% din produsul intern brut (PIB) in acest an si va ajunge la 4,8% in 2010.

In conformitate cu estimarile, 12 dintre cele 27 de state membre ale UE vor incalca limita de 3% a Uniunii Europene pentru deficit bugetar, iar 16 tari o vor face in 2010.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: