Recuperatorii: vom colecta cu 30% mai putine datorii decat anul trecut

Data publicarii: 04-02-2009 | Finante-Banci

In loc sa se bucure ca vor avea mai multe datorii de incasat, recuperatorii de datorii din Romania spun ca, din cauza gravitatii crizei, vor putea recupera din ce in ce mai putini bani de la rau-platnici. Directorii acestor firme atrag atentia ca desi valoarea totala a datoriilor va creste sensibil anul acesta, banii pe care ei ii vor recupera de la rau-platnici vor fi mai putini. Motivul este simplu: unii datornici pur si simplu nu au bani pentru a plati restantele.

"In ciuda cresterii semnificative a numarului si a valorii debitelor pe care industria le va absorbi in 2009, gradul de colectare va scadea fata de anii precedenti, pe fondul adancirii problemelor cu lichiditatile, cu care se confrunta companiile si economia romaneasca", a declarat Cristian Ionescu, presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

Cele opt firme de profil care compun AMCC au primit anul trecut spre recuperare restante in valoare totala de circa 673 milioane euro, adica peste 2,4 miliarde de lei, in crestere cu 30% fata de 2007. Dupa cum spun ei, intarzierea medie la plati s-a dublat anul trecut de la 60 la 120 de zile. Cele mai mari intarzieri la plata s-au inregistrat in sectorul constructiilor, aflat in blocaj si in distributia de IT.

Bancile si operatorii telecom vand datoriile din ce in ce mai ieftin

Anul trecut, bancile au vandut cele mai multe datorii recuperatorilor, respectiv 138.500 de creante, urmate de operatorii de telecomunicatii, cu 133.706 debite. Facturile neplatite pe care companiile de telefonie le-au cedat recuperatorilor s-au ridicat, anul trecut, la 12,18 milioane de euro, adica o datorie medie de circa 91 euro. Anul trecut bancile sau operatorii de telefonie cedau restantele clientilor la circa 30% din valoarea lor. Din cauza faptului ca gradul de colectare va scadea dramatic anul acesta, recuperatorii se asteapta ca aceste datorii sa fie vandute de trei ori mai ieftin, adica doar la 10% din valoarea lor totala.

"Acum se observa o tendinta de coborare a preturilor la vanzarea creantelor, pentru ca s-a diminuat capacitatea de colectare a creantelor, iar pe de alta parte s-a intensificat concurenta intre vanzatori. Astfel, preturile au ajuns cam la 15-18%, insa pretul corect este undeva sub 10%, care ar putea fi atins chiar in cursul acestui an", explica Ionescu. Dupa cum spune el, in Polonia sau Ungaria, aceste datorii se vand la circa 5-6% din valoarea lor.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: