Contribuabilii britanici ar putea cumpara activele toxice ale bancilor pentru stimularea creditarii

Data publicarii: 04-02-2009 | International

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a recunoscut ca, pentru stimularea creditarii, contribuabilii ar putea fi nevoiti sa cumpere activele toxice ale bancilor, oficialul reiterand ideea infiintarii unei "banci neperformante", in contextul actualei crize, scrie Financial Times.

Darling a declarat ca schema de "banci neperformante" ar putea fi necesara pentru "una sau doua institutii", cu scopul de a indeparta imprumuturile vechi problematice de pe foaia de bilant a bancilor, decat sa le acorde garantii, in incercarea de stimulare a creditarii.

Acesta anuntase in 19 ianuarie ca guvernul se pronuntase in favoarea unei scheme "bank stop" de asigurari in urma careia bancile vor trebui sa plateasca un onorariu contribuabililor pentru garantarea impotriva unor pierderi viitoare.

De asemenea, oficialii guvernamentali lucreaza pentru trasarea unei scheme de asigurari pentru Royal Bank of Scotland (RBS), institutia bancara controlata de stat.

Noua decizie a lui Darling a surprins bancherii, deoarece acestia credeau ca oficialii inca favorizaeaza schema de asigurari. Acest mod de abordare ii va permite guvernului sa asigure bancile impotriva pierderilor viitoare, fara a creste imediat datoriile nationale.

Darling analizeaza posibilitatea unei scheme hibrid pentru asigurarea unor active de catre guvern, in timp ce altele ar putea fi cumparate de contribuabili si depuse intr-o "banca neperformanta". Masurile sunt similare celor implementate de guvernul Statelor Unite.

Achizitionarea de active toxice va fi controversata, in contextul in care statul va trebui sa preia detinerea activelor, mai degraba decat sa fie responsabil pentru pierderi. Fixarea unui pret impreuna cu bancile va fi, de asemenea, o actiune complicata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: