OTP Bank Romania ar putea oferi si asigurari de somaj la contractarea de credite

Data publicarii: 04-02-2009 | Finante-Banci

OTP Bank Romania a purtat discutii cu companii de asigurare pentru a putea sa incheie, la acordarea unui credit, si asigurari pentru somaj cu clientii, in conditiile in care pierderea locului de munca a devenit un risc in Romania, a declarat presedintele bancii, Laszlo Diosi.

"Pana acum nu era cazul sa dicutam despre asa ceva, pentru ca nu puteam vinde astfel de produse clientilor, dar am discutat cu companii de asigurari pentru a putea oferi si astfel de produse. Pe langa deprecierea leului, riscurile de neplata a creditelor sunt acum accentuate si de cresterea somajului", a mai spus Diosi.

El a completat ca, in ultimele saptamani, banca a pus la punct o serie de masuri pentru renegocierea creditelor in cazul clientilor care nu-si mai permit sa ramburseze imprumuturile.

"Este vorba de o serie de servicii prin care venim in ajutorul clientilor, precum amanarea de la plata, restructurarea creditelor sau prelungirea perioadei de rambursare. Creditele acordate in 2005, 2006, 2007 nu prezinta probleme majore, riscuri mai mari sunt pentru cele acordate in 2008, dupa noile norme, mult mai relaxate, care le-au permis clientilor un grad mare de indatorare si sa contracteze imprumuturi de la mai multe banci", a completat Diosi.

Directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu, a explicat ca, in cazul in care un client isi pierde locul de munca, banca ii poate oferi o perioada de gratie de cateva luni, in care debitorul sa fie scutit de la plata creditului.

"In cazul creditelor ipotecare, prelungirea termenului de rambursare nu constituie neaparat o solutie, pentru ca, daca este vorba de un imprumut pe 30 de ani, in primii ani clientul plateste mai ales dobanda, deci scaderea principalului nu ar cobori cu mult rata lunara. In cazul unei rate de 500 de euro, sa zicem ca i-o putem recalcula la 450 euro", a adaugat Cretu.

Reprezentantii OTP Bank au explicat ca au bugetat, pentru 2009, provizioane pentru credite mai mari ca in anul anterior, dar nu au precizat suma.

"Speram ca economia sa nu intre in recesiune, oamenii sa-si pastreze locurile de munca. Deocamdata, nu avem probleme cu rata creditelor neperformante si nu intrevedem riscuri mari la nivelul actual de curs, insa o depreciere a leului spre 4,7 - 4,8 lei/euro ar pune presiuni semnificative pe calitatea portofoliilor de credite in Romania", a afirmat Diosi

OTP Bank a scos din oferta creditele de nevoie personale, fara garantii.

"Pe acest tip de imprumuturi, negarantate, riscurile erau mari. Noi le-am oprit la o rata a creditelor neperformante in portofoliu de 4% pe acest segment", a adaugat presedintele bancii.

Diosi apreciaza ca, in ciuda scaderii drastice a ritmului de crestere a creditului in ultimele luni, un avans anual de 10% in Romania este "realist".

"Cred ca ratele de crestere de peste 60% a creditului sunt istorie, dar nu cred ca riscam sa avem scadere a portofoliului de credite. Un ritm de 10% la nivelul sistemului bancar pare realist", a mai spus reprezentantul OTP Bank.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: