OTP Bank: Este nevoie de o limitare a dobanzilor la depozite, pentru a scadea costul creditelor

Data publicarii: 05-02-2009 | Finante-Banci

OTP Bank Romania sustine eventuale initiative de limitare a dobanzilor oferite de banci la depozite, in conditiile in care cresterea acestora pune presiune pe costul creditului, limitand astfel accesul la finantare, a declarat presedintele bancii, Laszlo Diosi.

"Pot sa confirm ca sunt banci care negociaza dobanzi de 25-30% pe an la depozite. Problema este ca, daca la credite avem repere pentru calcularea dobanzilor, la depozite asa ceva nu exista. Eu sustin o limitare a dobanzilor la depozite", a completat Diosi.

El a precizat ca "in conditiile in care o banca ofera o dobanda de 7,5% la depozitele in euro, costul creditului ajunge la 15%".

Similar, la lei, pentru o dobanda de 14 - 15% la sumele atrase, banca nu poate da credite cu o dobanda sub 25%, dupa ce adauga costul rezervelor la banca centrale, de risc, operationale si marja bancii.

Presedintele OTP Bank a subliniat ca banca nu plateste, nici in cazul depozitelor cu dobanzi negociate, mai mult de 20% la lei si 8% la euro.

"Cred ca garantarea imprumuturilor interbancare ar rezolva, in parte, problema dobanzilor uriase platite la depozite. Desi exista suficienta lichiditate in moneda nationala, redistributia acesteia in piata nu functioneaza, din cauza neincrederii intre banci", a spus Diosi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: