ANC: Operatorii din telecomunicatii pot fi amendati cu pana la 5% din cifra de afaceri

Data publicarii: 06-02-2009 | Economie

Operatorii din telecomunicati vor putea fi amendati cu pana la 5% din cifra de afaceri daca nu vor informa utilizatorii despre drepturile lor, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).

Potrivit deciziei ANC, privind informarea utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice, acestia din urma au obligatia ca inainte de incheierea contractului sa ofere un minim de informatii despre planul tarifar si valoarea sa pentru perioada initiala si serviciile incluse (abonament, extraoptiuni, telefon achizitionat), cu toate taxele incluse.

De asemenea, utilizatorul trebuie informat despre durata minima a contractului si penalitatile datorate de abonat pentru incetarea contractului inainte de termen, precum si conditiile in care contractul se prelungeste automat si pe ce perioada.

"Cu 15 zile inainte de expirarea contractului abonatul trebuie sa fie informat de acest lucru prin SMS sau factura de prelungire automata a contractului cu data limita pentru notificare de incetare a acestuia", a spus presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Totodata, fiecare furnizor trebuie sa inmaneze o procedura de solutionare a reclamatiilor, iar acestia trebuie sa afiseze in magazinele propri sau cele ale dealerilor.

Operatorii vor avea la dispozitie 90 de zile de al publicarea deciziei in Monitorul Oficial pentru a implementa obligatiile de informare. Cei care vor incalca aceste obligatii vor fi sanctionati cu amenzi. Astfel, furnizorii cu o cifra de afaceri mai mica de cinci milioane lei vor fi amendati cu 10.000 pana la 100.000 lei, iar cei cu cifre de afaceri de peste cinci milioane lei vor fi amendati cu 2% din aceasta.

Cei care vor recidiva vor fi amendati cu 5% din cifra de afaceri.

Liviu Nistiran a spus ca anul trecut ANC a primit aproape 3.500 de petitii si solicitari de informatii de la utilizatori care reclamau lipsa de informatii privid tarifele sau extraoptiunil, precum si refuzul unora de a elibera contractul cadru pentru consultare.

NewsIn