Statul va cheltui anul acesta 8,4 miliarde lei pentru cofinantarea proiectelor din bani europeni

Data publicarii: 06-02-2009 | Economie

Cheltuielile bugetului de stat pentru proiectele cu finantare post-aderare si pentru cofinantarea proiectelor comunitare sunt estimate la 8,4 miliarde lei (1,44% din PIB) in 2009, conform proiectul de buget aprobat joi de Ministerul Finantelor.

Totodata, veniturile din fondurile post-aderare reprezinta 5,13 miliarde lei, respectiv 0,9% din produsul intern brut (PIB).

"Realizarea nivelului prognozat al veniturilor din fonduri post-aderare este conditionata de accelerarea ritmului de absorbtie a fondurilor. In acest sens, un rol important il va avea grupul interministerial de monitorizare a implementarii fondurilor europene, coordonat de primul-ministru si care va analiza saptamanal gradul de atragere a acestor fonduri", se arata in document.

Pe de alta parte, proiectul mentioneaza "contributia majora" pe care o va avea Ministerul Finantelor in cadrul atragerii de fonduri, "in calitate de institutie coordonatoare a procesului bugetar si de coordonator al gestionarii fondurilor Phare, ISPA si instrumentelor structurale".

Guvernul intentioneaza sa faca, pe parcursul acestui an, unele modificari legislative pentru a usura absorbtia fondurilor, vizand, printre altele, legislatia in domeniul achizitiilor publice, a finantelor publice sau a exproprierii pentru cauze de utilitate publica, se mai arata in ultimul proiect de buget.

NewsIn