In 2009 vom plati impozite si taxe mai mari

Data publicarii: 06-02-2009 | Finante-Banci

In acest an vom plati impozite si taxe mai mari. De asemenea, vor fi majorate accizele si contributiile sociale. Asa prevede programul fiscal elaborat de Ministerul de Finante, care vrea sa creasca veniturile la stat.

Cel mai mult va creste in acest an impozitul pentru cladiri si terenuri. Potrivit estimarilor facute de Ministerul Finantelor, impozitul va creste in medie cu 24,3% fata de anul trecut. Asa se face ca si la nivelul autoritatilor locale sunt estimate cresteri ale veniturilor proprii de 24%, adica un total de 7.891 milioane de lei. Accizele la carburanti, tutun si alcool vor fi majorate cu 33% fata de anul trecut.

Si cotele din impozitul pe venit vor creste cu 6,7 la suta, de la 14,3 miliarde lei in 2008 la 15,3 miliarde de lei in 2009.

Cifrele sunt mai mari si cand vine vorba de contributiile sociale. Prognoza pe 2009 arata o crestere de 18 la suta, prin marirea ratei de contributie la angajator cu 2,3 puncte si cu un punct in cazul angajatului. Cota unica de impozitare a veniturilor ramane la 16%. In schimb vor fi impuse taxe pe produse de lux si va fi modificata legea privind taxele pe jocurile de noroc.

In privinta cresterii economice, previziunile nu sunt deloc optimiste. Productia industriala va fi redusa cu unu la suta. In domeniul constructiilor, cresterea va fi de 6%, in conditiile in care anul trecut a fost inregistrata o crestere de 26%. In agricultura este prognozata o crestere de 4,2 %, iar la exporturile de bunuri, doar 2,1 procente.

Realitatea TV