Chiriile nu scad, in pofida crizei. Proprietarii ar putea ramane fara clienti

Data publicarii: 06-02-2009 | Imobiliare

Obisnuiti cu castiguri mari si neimpozitate din inchirierea de locuinte, proprietarii nu vor cu nici un chip sa scada din pret, nici chiar in aceste momente cand piata este puternic afectata de criza economica. Analistii imobiliari sustin ca proprietarii pot cere orice suma, insa aceasta nu inseamna ca o vor si obtine, mai ales ca presiunile care actioneaza asupra pietei sunt tot mai numeroase: cerere mare, inghetarea veniturilor si somajul in crestere. Insa principala cauza care ar trebui sa impinga in jos chiriile o reprezinta cresterea ofertei, din cauza stagnarii vanzarilor.

Proprietarii incearca sa tina de pret, cu atat mai mult, cu cat segmentul chiriilor inca functioneaza, in conditiile in care pe piata nu se inregistreaza tranzactii de vanzare, sustin reprezentantii imobiliare.ro. "Se observa totusi o tendinta de stagnare a pretului chiriilor. Apar tot mai des cazuri in care se incearca o negociere in lei a chiriilor, tinand cont de unele previziuni pesimiste, care au fost mediatizate cu privire la evolutia cursului leu-euro in perioada urmatoare. Este posibil sa asistam in perioada imediat urmatoare la scaderea nivelului chiriilor", ne-a spus Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro.

La randul sau, analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca nu pretul cerut face piata. "Proprietarii sunt liberi sa ceara oricat. Insa nici ei nu se asteapta sa primeasca sumele fabuloase pe care le cer. Tendinta pe piata chiriilor este de micsorare a preturilor, in conditiile in care ofertele cresc", ne-a declarat Radu Zilisteanu. Si Dan Chitafes, directorul uneri firme imobiliare, este de parere ca tarifele de inchiriere vor scadea. "Chiriile sunt in scadere deoarece: pe de o parte, proprietarii confruntati cu perspectiva unei vanzari dezavantajoase scot acele imobile la inchiriat, punand presiune pe piata, iar pe de alta parte, veniturile salariatilor din aproape toate ramurile economice sunt in scadere sau in cel mai bun caz stagneaza.

Acest lucru le da doua optiuni celor iau imobile cu chirie: fie sa ceara o reducere a chiriei, pe care proprietarii de obicei o accepta pentru ca altfel raman cu imobilul liber, fie sa renunte la imobilele pe care le au inchiriate, sa se "asocieze" cu altii interesati sa locuiasca impreuna si sa inchirieze ceva mai mare si mai ieftin ca raport pret/suprafata", a mai spus Dan Chitafes. Potrivit acestuia, cresterea euro a determinat multi chiriasi sa ceara proprietarilor inghetarea chiriilor la o cotatie de 4 lei pentru un euro, ceea ce a dus la o reducere a chiriei in valuta. "In aceste conditii, in piata se observa o disponibilitate marita a proprietarilor de a discuta/reduce chiria ceruta uneori si cu 20%. Presiunea se va mari considerabil in momentul in care somajul se va manifesta la valorile asteptate", a mai spus Chitafes.

Integral in Gardianul