CE poate suspenda angajamentele financiare pentru Romania, in cazul procedurii de deficit excesiv

Data publicarii: 06-02-2009 | Economie

Comisia Europeana (CE) poate declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru situatia bugetara din 2008, care ar insemna monitorizarea politicii bugetare si a masurilor de redresare si chiar suspendarea creditelor de angajamente, a anuntat, vineri, Ministerul Finantelor.

"Consiliul, printr-o decizie aprobata cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, in cazul unui stat care nu face parte din zona euro, poate hotari suspendarea partiala sau integrala a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul in cauza, incepand cu 1 ianuarie a anului urmator acestei decizii, daca statul membru nu a luat masuri efective, in conformitate cu Recomandarea Consiliului de reducere a deficitului excesiv", se arata in comunicatul MFP.

Potrivit ministerului, "daca statul membru ia masurile corective necesare, Consiliul ridica suspendarea creditelor de angajamente si, in acelasi timp, decide reincluderea lor in buget".

Numai in cazul statelor din zona euro, Consiliul poate impune sanctiuni financiare si amenzi intr-un cuantum corespunzator, potrivit MFP.

Guvernul Romaniei si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru 2009, iar daca isi respecta angajamentele Romania "va iesi rapid din procedura de deficit excesiv si nu va ajunge in situatia de a fi penalizata", se mai mentioneaza in comunicat.

In 2008, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,8% din PIB conform metodologiei cash si de 5,2% din PIB conform metodologiei europene (ESA95).

Comisia Europeana va adopta la 18 februarie deciziile cu privire la deficitul excesiv, a declarat joi pentru NewsIn Amelia Torres, purtatoare de cuvant a CE, care a refuzat sa comenteze informatia potrivit careia Romania se numara printre tarile vizate de o asemenea procedura. "Depasirea plafonului de 3% din PIB pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", declara, la finalul lunii trecute, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

El a mentionat ca in perioada imediat urmatoare tarile care au inregistrat deficit excesiv vor fi supuse unui tratament special, in care "daca se demonstreaza ca deficitele execesive se datoreaza efectelor crizei economice, categoric ca va fi o oarecare ingaduinta".

Insa Pogea a adaugat ca, din punctul sau de vedere, "deficitul inregistrat anul trecut nu a avut neaparat treaba cu criza financiara internationala".

NewsIn