80% dintre romani nu platesc rata la timp. Bancherii vor sa-i pasuiasca

Data publicarii: 10-02-2009 | Finante-Banci

Populatia dar si firmele care au probleme cu achitarea creditelor ar putea sa primeasca un balon de oxigen de la banci. Bancherii au cerut Bancii Nationale a Romaniei (BNR) prelungirea perioadei pana la executarea silita a debitorilor restantieri de la 90 de zile - in prezent - la 120 sau chiar 150 de zile.

Propunerea a fost facuta ieri de catre Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), la intalnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "In situatii de criza, consideram ca este mai bine sa fim mai activi si BNR sa ne sustina, inclusiv prin schimbarea regulamentului", a declarat Ghetea. ARB a mai propus prelungirea perioadei de gratie si rescadentarea creditelor, solicitari care deocamdata trebuie analizate de catre BNR. De altfel, unele banci au inceput inca de la sfarsitul anului trecut sa adopte asemenea masuri. Totodata, bancherii au cerut ca o parte din garantiile la credite sa fie luate in considerare atunci cand se depaseste intarzierea la plata de 90 de zile.

Executarea silita nu are finalitate

Solicitarile bancherilor sunt binevenite pentru debitorii ajunsi in situatii critice si ajuta in acelasi timp bancile comerciale, sunt de parere analistii economici ca si specialistii in managementul creantelor. "Este o recunoastere a faptului ca platile din partea debitorilor au scazut foarte mult. Daca o banca executa un restantier dupa 90 de zile, se vede pusa in situatia de a nu recupera nimic iar demersul nu are nicio finalitate in contextul economic actual", a declarat pentru Gandul Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania - companie specializata in managementul riscului de credit. El estimeaza ca in jur de 80% din creditele acordate de banci se platesc dupa data scadentei. Dintre acestea, in jur de 10-15% reprezinta cazuri de executare silita.

In aceste conditii, relaxarea conditiilor de recuperare a datoriilor pare o initiativa fireasca, mai ales ca numarul romanilor care intra in somaj, dar si al firmelor care declara falimentul creste de la o zi la alta. Recuperatorii de datorii dar si bancile sunt constiente de faptul ca datornicii pur si simplu nu mai au bani ca sa-si achite restantele.

Despre impactul acestor solicitari ale ARB vorbeste si analistul economic Ilie Serbanescu. "Cred ca banca centrala ar trebui sa dea curs atat propunerii de rescadentare a creditelor, cat si a celei de prelungire a perioadei de executare silita.

Nicio banca nu are interesul sa se transforme in agent imobiliar sau in depozit de produse electrocasnice", a declarat el.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: