Care e locul de munca ideal: gratar vineri, zi libera in timpul saptamanii

Data publicarii: 11-02-2009 | HR/Cariere

Sunt unii oameni care pleaca dimineata spre munca si sunt altii care se grabesc sa ajunga la "scarbici". Pe primii ii asteapta micul dejun chiar la locul de munca, in cazul in care nu au avut chef sa manance acasa. Pe ceilalti ii asteapta teleconferinta cu sefii care au sediul in alta tara, sau chiar pe alt continent, plus raportul de activitate care trebuie completat. In timp ce acestia asteapta ora de masa, fixata strict de companie, ceilalti se pot servi fara nici o jena cu o bere din dozatorul de la locul de munca sau se pot relaxa jucand fotbal de masa pana sa le vina o idee creatoare. Privilegiatii lucreaza de obicei la companii mici, unde se pune accent pe ideile lor si sunt ajutati sa le aiba creandu-li-se toate conditiile de care au nevoie. Cine lucreaza la o mare corporatie, insa, va avea parte de toate conditiile de care are nevoie angajatorul pentru ca angajatul sa functioneze la capacitate maxima.

Zi libera la mijlocul saptamanii

Bogdan Naumovici, creative director la una din cele mai mari firme de publicitate de la noi si initiatorul unui asa-zis "shop de idei" care furnizeaza idei de comunicare pentru alte firme, povesteste ca locul sau de munca aduce mai mult cu o sala de jocuri. "La compania mare, unde sunt probabil 150 - 200 de oameni, se joaca table football, jocuri in retea, avem dozatoare de bere si mic dejun dimineata. Bineinteles si masaj, de doua ori pe saptamana. In «jucaria» mea, unde sunt 10 oameni, avem platforme wii la fiecare etaj. In plus, din mai pana in octombrie nu muncim miercurea, avem ziua libera si mergem la piscina si la gratare", povesteste Naumovici.

Eficienta in munca nu a fost primul gand pe care l-a avut atunci cand si-a dotat compania cu toate aceste mijloace de distractie, ci a facut-o in ideea de a se simti bine la serviciu. "Nu stiu daca ajuta neaparat la eficientizarea muncii, dar ne ajuta sa ne placa ceea ce facem. Sa venim mai relaxati la serviciu. Ceea ce se rasfrange si in lucrurile mai bune pe care le facem. Uitandu-ma la cifre, constat ca noi facem un profit civilizat simtindu-ne bine. Depinde foarte mult de natura businessului. Depinde de ceea ce ai de facut. Noi, daca ne intitulam shop de idei, cred ca acestea ne vin mai degraba intr-o atmosfera relaxata decat dintr-una formala", spune Naumovici.

Vinerea, ziua de gatit

Dozatoare de bere nu exista la locul de munca al Rodicai, o agentie de comunicare. In schimb, angajatorul pune la dispozitie cafea, ceai, apa, lapte si fructe la discretie.

In lipsa platoformelor wii, angajatii se aduna in jurul mesei de ping-pong din curtea sediului, care mai serveste si ca loc de gratare. De altfel, gatitul joaca un rol important in viata companiei. "Vinerea gatim si mancam toti de la gratare la paste, prajituri, scoici si alte cele. Fiecare om alege o zi de vineri si se gandeste ce o sa prepare. Ceilalti il ajuta", povesteste Rodica.

In afara de vinerea dedicata gatitului, o alta zi in care se vine cu placere la munca este cea in care apare maseurul angajat de firma.

Fiecare angajat are parte de cate 10 minute de masaj...

Raporturile dintre corporatisti tin de rapoarte

A gasi pe cineva care sa povesteasca despre atmosfera de lucru dintr-o mare corporatie este anevoios, mai ales ca pentru a face asta, in mod sigur corporatistul va trebui sa completeze un raport mai tarziu. "Corporatiile au tot felul de raportari astfel incat petreci mai mult timp cu raportarile si mai putin cu activitatile propriu-zise. Trebuie sa faci un raport pentru fiecare actiune in parte", povesteste un astfel de angajat, bineinteles, sub protectia anonimatului. Nu numai ca la o astfel de companie nu se pune problema sa existe dozatoare de bere la locul de munca sau platforme wii, dar chiar si a comunica cu un sef sau un coleg este o problema delicata.

"In general, corporatiile nu raporteaza unui sef din biroul alaturat ci au sefii pe o problema de marketing in Viena, pe o problema de CSR (corporate social responsibility n.r.) in alta parte. Si atunci intervine si o problema de comunicare". In general, orice vrei sa comunici intr-o corporatie, trebuie sa o faci in scris, pe mail-ul companiei. Mail-ul este trimis atat destinatarului, cat si altor sefi, care verifica daca ceea ce ai comunicat este in regula. Messenger-ul si mail-ul personal sunt lucruri care nu prea au ce cauta intr-o corporatie. "Fiecare cu regulile ei, sunt companii in Romania unde comunicarea interna se face in engleza. Dar depinde foarte tare de companie", povesteste angajatul.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: