CNVM va reduce taxele percepute caselor de brokeraj care presteaza doar o parte din servicii

Data publicarii: 11-02-2009 | Bursa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) vrea sa diminueze comisioanele percepute caselor de brokeraj care presteaza doar o parte dintre serviciile pentru care au fost autorizate, se arata intr-o decizie publicata pe site-ul institutiei.

Astfel, intermediarii pot notifica CNVM-ul cu privire la serviciile pe care nu le presteaza efectiv si la perioada in care acestea vor fi suspendate, pentru a beneficia de reduceri ale comisioanelor percepute de arbitrul pietei.

"S-a constatat faptul ca majoritatea societatilor de servicii de investitii financiare sunt autorizate sa presteze toate serviciile si activitatile de investitii, inclusiv cele conexe, dar nu presteaza efectiv decat o parte din acestea", se arata in decizia arbitrului pietei de capital.

CNVM a luat aceasta decizie in conditiile in care tot mai multe SSIF-uri solicita retragerea autorizatiilor numeroaselor agentii si sedii secundare detinute. Numeroase case de brokeraj au luat masuri ample de restrangere a activitatii, pentru eficientizarea costurilor, pe fondul crizei economice mondiale, care a afectat si piata de capital.

La sfarsitul saptamanii trecute, CNVM a diminuat la jumatate comisionul perceput pentru tranzactionarea la Bursa, in perioada 1 februarie - 31 iulie, decizia facand parte dintr-un pachet de masuri adoptate in contextul crizei financiare. Astfel, comisionul este redus de la 0,08% la 0,04%.

Alte masuri ale CNVM prevad eliminarea taxelor percepute pentru ofertele publice de vanzare derulate in vederea admiterii la tranzactionare, de catre anumite companii care sunt sau au fost detinute de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: