Valoarea pietei farmaceutice din Romania s-a apropiat in 2008 de pragul de doua miliarde de euro

Data publicarii: 12-02-2009 | Afaceri

Valoarea pietei farmaceutice din Romania s-a apropiat in 2008 de pragul de doua miliarde de euro, in crestere cu 6,6% fata de anul precedent, releva datele companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania.

Astfel, valoarea totala a pietei a fost de 1,9 miliarde euro, din care segmentul de retail (vanzari ale medicamentelor prin farmacii, n.r.) are o pondere de 85,6%, inregistrand valoarea de 1,6 miliarde de euro. Din acestea, vanzarile de medicamente OTC ( medicamente ce se pot elibera fara reteta, n.r.) au fost de 1,3 miliarde euro.

In ceea ce priveste grupele terapeutice, pe primul loc, ca vanzari, s-au situat medicamentele destinate tratarii bolilor cardiovasculare, in valoare de 1,4 miliarde lei, urmate de cele pentru afectiunile gastro-intestinale si metabolice, in valoare de 991 milioane lei si de cele destinate bolilor sistemului nervos central, de 981 milioane lei.

In topul companiilor farmaceutice se situeaza Hoffman la Roche, urmata de Sanofi Aventis si de GSK.

Compania de cercetare de piata a fost infiintata in 1994, sub numele de Global Pharma, care a fost preluata de compania franceza Cegedim in 2001. Este lider de piata in furnizarea de servicii companiilor farmaceutice si a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 4,9 milioane de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: