Cum poti determina statutul social al unei persoane plecand de la limbajul trupului

Data publicarii: 12-02-2009 | Lifestyle

O geanta stralucitoare sau un costum Armani semnaleaza imediat statutul social al unei persoane, insa observatorii fini pot stabili prosperitatea financiara pornind de la limbajul trupului, potrivit unui studiu efectuat de psihologii Michael Kraus si Dacher Keltner de la University of California.

Cei doi cercetatori au impartit 100 de subiecti, studenti ai universitatii, in perechi de cate doi, dupa care le-au dat o tema de conversatie pe durata unui minut, timp in care le-au fost observate gesturile si nivelul de interes manifestat fata de cel cu care discuta.

Ei au descoperit ca studentii ai caror parinti aveau un statut social ridicat erau tentati spre ceea ce au numit "comportamente nepoliticoase", prin semne evidente de plictiseala, cascat, neatentie la ce spunea celalalt, balans de pe un picior pe altul. In schimb, stundetii proveniti din familii cu statut financiar mediu sau scazut s-au exteriorizat prin gesturi care tradau interesul, precum ras sau ridicatul sprancenelor.

Studentii "prosperi" se jucau nervos cu obiectele din apropiere in timp ce colegii mai saraci isi tineau mainile imobile sau le balansau usor. In plus, studentii din prima categorie erau atenti la aparente, corectandu-si periodic tinuta corporala, in timp ce studentii din a doua categorie erau total dezinteresati de aceasta.

"Vorbim de gesturi de cateva secunde sau mai putin, insa intr-o conversatie de un minut sunt mai mult decat suficiente pentru a decoda statutul social al unei persoane. Acestea vin din reminiscentele noastre animale. Gesturile rafinate si ostentative ale celor prosperi sunt versiunea sociala moderna la "Am suficienta mancare" sau la "Nu am nevoie de tine", spune Kraus.

"In lumea animala, conflictele apar cand un reprezentant al turmei incearca sa submineze statutul liderului. La om este o adaptare naturala sa evite astfel de conflicte prin mesaje subtile corporale", mai spune Kraus.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: