Lazea: Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern in a doua jumatate a acestui an

Data publicarii: 12-02-2009 | Economie

Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern mai ales in a doua jumatate a acestui an, valoarea acestuia depinzand de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati, a spus joi economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"In momentul de fata nu avem nevoie urgenta de finantare externa, insa in a doua jumatate a anului s-ar putea sa fie nevoie", a declarat Lazea.

El a mentionat ca datoria externa pe termen scurt a Romaniei este de 24 miliarde euro, in mare parte scadenta in a doua jumatate a anului, in timp de datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 49,7 miliarde euro.

Insa economistul-sef al BNR a atras atentia ca, pentru facilitarea obtinerii unui astfel de imprumut, bugetul pe 2009 trebuie sa treaca de parlament in aceeasi forma in care a fost aprobat de guvern, inclusiv in ce priveste politica salariala.

"Daca bugetul nu trece la fel, va fi mult mai greu sa obtinem imprumutul", a spus el.

Lazea a enumerat pasii pe care Romania trebuie sa ii urmeze in actualul context economic, primul dintre acestia fiind aprobarea bugetului, apoi executia bugetara si a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduala a politicii monetare. Ultimul pas ar consta in contractarea unui imprumut de la o institutie internationala, dupa discutii cu Comisia Europeana.

"Este si o forma birocratica: discutia initiala cu Comisia Europeana pentru un imprumut si apoi sa vedem ce alte alternative mai sunt", a adaugat Lazea, explicand ca regulamentul Comisiei Europene prevede ca statele membre trebuie sa poarte intai discutii cu Bruxelles-ul.

Suma pe care Romania o va imprumuta depinde de modul in care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde daca deficitul de cont curent va fi redus ordodnat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7-8% din PIB in acest an si apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finantare am putea-o obtine de la institutiile financiare internationale", a mai spus Lazea.

Banca centrala a publicat joi dimineata datele privind balanta de plati a Romaniei din 2008, deficitul extern avansand usor (cu 1,2%) fata de 2007, la 16,9 miliarde euro. Raportat la ultima estimare a valorii produsului intern brut (PIB) de anul trecut, de 513,2 miliarde lei (139,35 miliarde euro), deficitul extern din 2008 echivaleaza cu 12,1% din PIB.

Cursul actual de schimb nu este in linie cu fundamentele economice ale Romaniei
 
Nivelul actual al cursului de schimb nu este in linie cu fundamentele economice ale Romaniei, asa cum, de altfel, nu era nici in iulie 2007, a spus joi economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Nivelul la care ajunsese cursul in vara lui 2007 nu putea fi sustinut nici el de fundamentele economice, insa corectia ulterioara a fost si din cauza contextului international, dar si a fundamentelor economice", a declarat Lazea.

Perioada de apreciere a leului in fata euro intre noiembrie 2004 si iulie 2007 s-a datorat castigurilor de productivitate in perioada 2000-2004, aderarii la UE si liberalizarii complete a contului de capital, a adaugat economistul-sef al BNR.

Leul s-a apreciat puternic intre octombrie 2004 si iulie 2007, de la cotatii de peste 41.000 lei vechi (4,1 lei noi) la 3,11 lei/euro. Ulterior, moneda nationala a intrat pe o panta de depreciere, atingand in 22 ianuarie un nivel minim istoric de 4,3127 lei/euro, la cursul de referinta a BNR.

Lazea a mentionat, printre factorii care au dus a deprecierea leului, cresterea aversiunii la risc a investitorilor, in contextul crizei financiare internatinale si iesirilor de capital, cresterile salariale peste castigul de productivitate si adancirea dezechilibrelor interne din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: