Josef Proll: bancile romanesti vor profita de pachetul de sustinere a bancilor din Austria

Data publicarii: 12-02-2009 | Finante-Banci

Bancile din Romania vor profita cu siguranta, chiar daca in mod indirect, de pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, de 100 miliarde euro, la care au apelat deja mari banci austriece cu afaceri extinse pe piata rmaneasca, a spus joi ministrul austriac de finante, Josef Proll.

"Ce este clar este ca, prin masurile actuale din Austria, vrem sa dam un semn in Romania ca bancile de aici vor profita, desigur, in mod indirect, de acest pachet de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde sunt capital direct, iar restul garantii", a decarat Proll.

Austria a adoptat la sfarsitul anului trecut un pachet de sustinere a sistemului bancar in valoare de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde euro pentru injectii decapital si 85 miliarde euro pentru garantii de stat la imprumuturi. Erste si Raiffeisen, cele doua mari grupuri bancare austriece care s-au extins puternic in Europa de Est, inclusiv in Romania, au apelat deja la acest pachet, primind injectii de capital si garantii de stat pentru emisiuni de obligatiuni.

Proll a mentinat ca pachetul de sprijin din Austria va duce la o stabilizare si in Romania, aducand "o mai mare libertate de actiune".

Ministrul austriac a sustinut ca Romania are nevoie de asigurarea lichiditatii prin stabilitate monetara, iar scaderea rezervelor minime obligatorii "ar asigura lichiditatea rapida si efectiva".

In schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat recent ca reducerea rezervelor minime obligatorii de la 20% la 18% din pasivele in lei ale bancilor s-a dovedit a fi o greseala, iar presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin, a spus joi ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa mentina rezervele minime obligatorii la nivelul actual, in conditiile in care acestea sunt importante pentru mentinerea credibilitatii, esentiala pentru Romania in acest an.

Proll a precizat ca in timpul discutiilor cu omologul sau roman, Gheorghe Pogea, au fost discutate masurile de stabilizare adoptate in Romania, iar la urmatoarea reuniune a Ecofin, a ministrilor de finante din UE, "vom discuta la nivel inalt sincronizarea tuturor masurilor".

"Ma bucur ca din partea Romaniei am primit un semnal pozitiv si o prognoza optimista privind cresterea economica si de deficit bugetar", a spus Proll, potrivit traducerii oficiale din germana in romana.

Proll a mai spus ca Gheorghe Pogea i-a comunicat ca ministerul roman de finante va efectua consultari periodice cu bancile din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: