APAPR: Piata romaneasca nu ofera instrumente financiare care sa asigure depasirea inflatiei

Data publicarii: 12-02-2009 | Economie

Garantarea unui randament minim anual egal cu inflatia pe piata pensiilor obligatorii este imposibil, deoarece pe piata romaneasca nu exista instrumente financiare care sa asigure depasirea inflatiei, in contextul in care nici statul nu ofera garantie pentru titlurile emise, sustin administratorii.

Grupul de Economie Aplicata, Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si Blocul National Sindical (BNS) au anuntat ca vor sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia.

"Nicaieri in lume nu exista un sistem de pensii private asemanator celui romanesc care sa oblige prin lege la garantarea de randamente peste inflatie", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In regiunea Europei Centrale si de Est exista 11 state cu sisteme de pensii private asemanatoare cu cel romanesc. Niciunul nu obliga la garantarea prin lege a randamentelor peste inflatie, dar toate pietele de profil au reusit aceasta performanta, conform unor studii de caz in Polonia si Ungaria, se mai arata in comunicat.

Administratorii sustin ca sistemul romanesc de pensii private ofera deja doua garantii foarte solide, dintre care una lipseste din practica regionala. "Practic, niciun roman nu va primi din sistemul privat o pensie mai mica decat suma economiilor pe care le-a facut in acest sistem", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii APAPR sustin ca o asemenea masura ar avea numai efecte negative, clar in defavoarea participantilor.

APAPR, asociatia administratorilor fondurilor de pensii si a bancilor depozitare din Romania, grupeaza 11 din cele 14 fonduri de pe piata, membrii Asociatiei concentrand 97% din numarul de participanti si din volumul de active nete.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: