Lazea: Unele banci ar trebui recapitalizate in cazul deprecierii mai puternice a leului

Data publicarii: 12-02-2009 | Finante-Banci

Unele dintre bancile din Romania ar putea avea nevoie de recapitalizare in cazul in care leul se depreciaza si mai mult, problema deja cunoscuta de managementul institutiilor de credit, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"In general, daca s-ar deprecia si mai mult leul, unele banci ar trebui recapitalizate, chestiune deja stiuta de directorii unor banci. Ei nu vor depreciere, insa traderii sunt obisnuiti sa faca profit prin speculatii si nu-si pot tine mainile acasa. Sunt un fel de yupee-guys, care nu-si invata lectia, chiar daca presedintii bancilor stiu", a adaugat Lazea.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa a afirmat, recent, ca solvabilitatea sistemului bancar s-a imbunatatit in ultimul trimestru al acestui an, avansand in acest interval cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, pana la 12,5%, semnificativ peste nivelul recomandat, de 8%.
 
Bancile trebuie sa compenseze declinul din auto si imobiliare prin finantarea infrastructurii
 
Bancile se pot indrepta in 2009 catre finantari in infrastructura si in domeniile telecomunicatiilor, informatic, farmaceutic si alimentar, pentru a compensa declinul pietei auto si al imobiliarelor, a declarat Lazea.

"Universul nu se opreste la auto si imobiliare. Bancile vad aceste domenii ca fiind condamnate, pentru ca s-au expus prea mult la ele", a spus Lazea.

Totodata, el a precizat ca bancile trebuie sa-si ajusteze porfoliile, pentru a crea un balans intre credite si depozite, in prezent acesta fiind de 1,3.

"In moneda europeana, raportul credite depozite este de 2 la 1, iar in lei a ajuns la 0,95. Bancile trebuie sa-si reduca cumva creditele in euro sau sa creasca depozitele. Cum vor ajunge la asta este problema fiecarei banci", a mai mentionat oficialul BNR.

El a afirmat ca decizia BNR de a mentine rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, respectiv la 18% pentru cele in lei a fost influentata si de faptul ca 54% din creditul neguvernamental este in valuta, preponderent euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: