Romania ar putea imprumuta peste 8 miliarde euro de la Comisia Europeana si FMI

Data publicarii: 13-02-2009 | Economie

Guvernul a initiat demersuri la Comisia Europeana pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro la care s-ar putea adauga un imprumut cuprins intre 1 miliard si 3 miliarde euro de la FMI, au declarat surse guvernamentale.

"Reprezentantii Executivului au solicitat la Bruxelles contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, insa este posibil ca pe langa acest imprumut sa fim nevoiti sa angajam un credit si de la Fondul Monetar International (FMI) de 1-3 miliarde euro, intrucat sunt presiuni din partea Fondului in acest sens", au precizat sursele citate.

Initial, autoritatile de la Bucuresti au cerut Comisiei Europene sa-si dea acordul pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, insa oficialii de la Bruxelles sustin ca imprumutul acordat Romaniei ar putea fi de 6 miliarde euro, plus alte 3 miliarde rezultate in urma incheierii unui acord cu FMI, au mai spus reprezentantii guvernului.

"Romania nu poate fi, insa, de acord cu conditiile impuse de Fond, intrucat ni s-ar impune din nou majorarea taxelor si impozitelor pentru a creste incasarile la buget. Si toate astea, dupa ce am redus deja cheltuielile cu salariile. In plus, cheltuielile de rambursare a imprumutului sunt foarte mari", au afirmat sursele.

Guvernantii sustin ca se poarta negocieri intense cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a reduce din pretentiile FMI, insa discutiile avanseaza foarte greu din cauza "relatiilor foarte bune pe care le are conducerea Fondului la Bruxelles".

Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri seara ca este unul dintre politicienii care este de parere ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe "preponderent de la Uniunea Europeana, iar in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fond, probabil in acest joc va trebui sa intre si FMI".

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, declara ca Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern mai ales in a doua jumatate a acestui an, valoarea acestuia depinzand de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati.

Lazea a enumerat pasii pe care Romania trebuie sa ii urmeze in actualul context economic, primul dintre acestia fiind aprobarea bugetului, apoi executia bugetara si a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduala a politicii monetare. Ultimul pas ar consta in contractarea unui imprumut de la o institutie internationala, dupa discutii cu Comisia Europeana.

Suma pe care Romania o va imprumuta depinde de modul in care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde daca deficitul de cont curent va fi redus ordonat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7-8% din PIB in acest an si apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finantare am putea-o obtine de la institutiile financiare internationale", a mai spus Lazea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: