Emigrantii nord coreeni, scoliti trei luni pentru intelegerea lumii moderne

Data publicarii: 13-02-2009 | International

Dupa ce a scapat din Coreea de Nord in 2006, Ahn Mi Ock a fost socata sa vada ca cei din Sud locuiesc in apartamente mici pe care se chinuie zeci de ani sa le plateasca. In varsta de 44 de ani, aceasta a sperat aproape o viata ca la un moment dat se va bucura de luxul epatat de sudisti in filmele ajunse pe filiere obscure in nord.

Speranta i s-a transformat in realitate, insa doar partial: a ajuns in Coreea de Sud, dar nu a gasit aici ceea ce se astepta, pentru ca imaginea ei despre viata occidentala era construita strict din informatiile fictive furnizate de productiile TV. In plus, i s-a dezvaluit o lume cu totul diferita, in care aproape tot ceea ce invatase in nord era nefolositor.

Majoritatea imigrantilor din Coreea de Nord, odata ajunsi in Sud, sunt inrolati intr-un program guvernamental de training unde le sunt predate notiunile de baza ale democratiei si capitalismului. Ei, de asemenea, invata cum sa foloseasca un ATM sau electronicele din casa.

Totusi, multi declara ca se simt inca nesiguri cand trebuie sa interactioneze cu lumea reala. Fara nici un fel de expunere anterioara la presa libera si cu 60 de ani de separare, simt ca vorbesc limbi diferite. "Am fost surprinsa cand am auzit prima data un cantec rap si nu am inteles un cuvant, desi era in coreeana", spune Yu Chong Song, un alt emigrant, intr-un interviu pentru International Herald Tribune.

Noii veniti spun ca in Nord postul de televiziune transmite o jumatate de ora de stiri despre Kim Jong Il, liderul national, si o alta ora cu filme ideologice. Povestea se repeta in cazul ziarelor, unde majoritatea articolelor vorbesc despre realizarile conducatorilor.

Pentru a-i ajuta sa se integreze, un ziar din Seul a organizat clase speciale pentru tinerii nord coreeni in care sunt incurajati sa intrebe tot ceea ce-i nelamureste. In general, marile lor probleme sunt cuvintele englezesti folosite pe scara larga si cele coreene neutilizate in Nord. "Ce inseamna business si sale", intreba unul dintre ei. "Amator? Are ceva de-a face cu sportul?", intreba altul. "Imi puteti explica inca o data ce insemna marketing?", solicita un alt cursant. 

Dar, partea si mai grea pentru nordici este intelegerea rolului media in societate. Ei s-au declarat socati ca ziarele si televiziunile pot critica presedintele. "Nu stiu cum seful statului poate conduce tara sub tirul continuu al criticilor:, spune Cho Eun Hee, un cursant de 23 de ani.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: