Presa din Europa: Aderarea Romaniei la UE a venit cu 100 de ani prea devreme

Data publicarii: 16-02-2009 | Media

Romania a aderat la Uniunea Europeana cu 100 de ani mai repede decat ar fi trebuit. Aceasta este concluzia jurnalistilor din Germania si Austria, dupa ce Comisia Europeana a criticat justitia din Romania, in raportul dat publicitatii acum doua zile.

Raportul Comisiei Europene referitor la justitia din Romania a provocat in ziarele din Germania si Austria un val de critici la adresa tarii noastre. Jurnalistii, citati de cotidianul Gandul, considera ca situatia juridica din Romania este comparabila cu cea din anii premergatori aderarii la Uniunea Europeana. Mai mult, reformele promise de politicieni nu s-au infaptuit, in multe domenii ale justitiei inregistrindu-se chiar regrese.

Printre problemele identificate de jurnalistii straini se numara absenta combaterii coruptiei la nivel inalt, un sistem de justitie extrem de ineficient si o utilizare inadecvata a fondurilor comunitare. Publicatia austriaca Der Standard sustine chiar ca Romania si Bulgaria ar fi trebuit sa mai astepte inca o suta de ani aderarea la comunitatea europeana.

Si cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung comenteaza dur absenta unei reforme sustinute in justitia romana. Autorul a apreciat ca eforturile Romaniei si Bulgariei de a impune normele statului de drept s-au redus drastic dupa aderare. O alta problema pare a fi si coruptia, despre care jurnalistii germani spun ca este alimentata si de fondurile structurale europene.

Un alt cotidian german, Tagesspiegel vorbeste chiar despre blocarea fondurilor europene de catre Bruxelles, ca fiind o masura potrivita pentru a convinge guvernul de la Bucuresti sa duca la capat reforma in justitie.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: