Bancile dau cu o mana si iau cu doua. Profitul obtinut din dobanzi la conturile de economii este anulat de comisioane

Data publicarii: 16-02-2009 | Finante-Banci

Reducerea finantarilor externe pe fondul crizei financiare a schimbat strategia bancilor din Romania, care, in prezent, incearca disperate sa atraga bani de la populatie, noteaza Gardianul. In aceste conditii, daca pana anul trecut institutiile financiare isi promovau cu agresivitate produsele de creditare, accentul s-a mutat brusc pe cele de economisire, iar bancile se intrec in a oferi dobanzi cat mai avantajoase la acestea din urma. Atentie insa la comisioanele aplicate de catre banci conturilor de economii pentru deschiderea si gestionarea contului, precum si pentru retragerea de numerar sau transferul banilor catre alte conturi!

In prezent, bancile sunt generoase nu numai in ceea ce priveste dobanzile la depozite, care se situeaza in jurul valorii de 15-16%, ci si in ceea ce priveste randamentele oferite la conturile de economii, care se incadreaza intre 4,5 si 14,5% la conturile in lei. Insa comisioanele aplicate nu sunt nici ele de neglijat, acestea variind intre 0,3 si 0,5% pentru retragerea banilor si intre 1,75 lei/luna si 50 lei/an pentru gestionarea contului. De pilda, la Credit Europe Bank, contul de economii Avantaj are un randament de 12,5% si un singur comision de retragere, de 0,3 %, insa trebuie mentinuta in cont o suma minima de 500 lei. Banca Transilvania ofera o dobanda de 14% la contul de 1.000 lei, insa are mai multe comisioane: de retragere numerar - 0,35%, de administrare - 3 lei. De asemenea, este necesara mentinerea sumei minime de 1.000 lei pentru a evita desfiintarea acestuia.

Contul Flexibil de la Banca Romaneasca are o dobanda de 12,5% si comisioane de retragere - 0,5%, de administrare - 1,25%/luna, 3 lei pentru conturile curente inactive si 3,5 lei pentru extrasul de cont la cerere, un extras de cont pe luna fiind gratuit. Tot o dobanda de 12,5% ofera si OTP Bank la contul de economii 500 si comision doar pentru retragere numerar - 0,5%. Daca soldul scade sub 500 lei, contul de economii se desfiinteaza, disponibilul fiind transferat in contul curent. Volksbank are un cont pentru pensionari cu un randament de 14% si un comision de retragere numerar de 0,4%. In plus, titularul trebuie sa mai plateasca 4 lei pentru deschidere cont curent si 15 lei/luna pentru administrare.

Integral in Gardianul

In urma publicarii articolului, Banca Romaneasca a solicitat BankNews.ro un drept la replica, pe care il regasiti mai jos.

DREPT LA REPLICA Banca Romaneasca

Referitor la informatia cuprinsa in articolul "Bancile dau cu o mana si iau cu doua. Profitul obtinut din dobanzi la conturile de economii este anulat de comisioane", publicat in data de 16.02.2009 de cotidianul Gardianul si preluat de www.banknews.ro, Banca Romaneasca subliniaza urmatorul aspect: Contul Flexibil imbina avantajele unui cont curent cu cele ale unui depozit, rezultand astfel un produs profitabil pentru clientul final.

Precizari:

  • Comisionul pentru administrarea Contului Curent Flexibil este de 3 RON/ luna pentru conturile in RON si 0.75 EUR/luna pentru conturile in valuta: acest comision se retine doar daca exista disponibil in cont, in caz contrar el nu se reporteaza pentru lunile urmatoare
  • Comisionul pentru conturile inactive este de 10 RON/ luna pentru conturile in RON si 3 EUR/luna pentru conturile in valuta: prin inactivitate se intelege absenta oricarei operatiuni generate de interventia clientului intr-un interval mai mare de 12 luni
  • Pentru extrasul de cont la cerere se percepe o taxa de 5 RON/ extras indiferent de valuta contului: banca elibereaza gratuit, la sfarsitul fiecarei luni un extras de cont.

Astfel, daca consideram un sold mediu lunar de 5.000 RON, se observa ca la sfarsitul lunii clientul inregistreaza profit:

  • Venituri din dobanzi :52 RON
  • Comisioane platite in cazul efectuarii unei retragei de numerar si solicitarii extrasului lunar la sfarsitul lunii:
  • administrare lunara : 3 RON
  • ridicare numerar :25 RON
  • extras de cont: 0 RON

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: