Guvernul vrea sa sacrifice cota unica pe altarul bugetar. 20% sau TVA 22%?

Data publicarii: 16-02-2009 | Economie

Ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri, Constantin Nita, a declarat, la Alba Iulia, ca partidele aflate la guvernare ar putea ajunge in urmatorii ani la un compromis privind cota unica de impozitare, intrucat aceasta afecteaza veniturile la bugetul de stat. Nita a spus ca aceasta cota, de 16%, introdusa de fosta guvernare, este buna pentru oamenii de afaceri, dar nu este buna pentru cresterea veniturilor bugetare, informeaza Mediafax.

"Cu asemenea venituri bugetare, nu vom putea ca majoritatea domeniilor sa aiba bani suficienti pentru a-si face proiectele si programele din domeniul respectiv. Nu vom avea acesti bani daca nu ne gandim la o reforma a veniturilor. Atunci cand vom veni cu o reforma a veniturilor si vom ajunge la 36, 37, 38% din PIB, atunci putem spune ca ne-am atins o tinta care este in UE, unde majoritatea statelor au, in medie, 37%. Noi nu putem merge cu 30-31% din PIB, este imposibil sa sustinem un ritm de dezvoltare cu 30-31% din PIB", a spus Constantin Nita.

Potrivit sursei citate, "in urmatorii patru ani s-ar putea sa ajungem la un compromis, avand in vedere lipsa de fonduri de la bugetul de stat", deoarece singurele variante ar fi cresterea cotei unice la 20%, cota diferentiata, ori cresterea TVA la 22%. Constantin Nita a explicat ca fara o crestere a veniturilor "nu se va putea merge mai departe" si nu vor putea fi acordate pensii mai mari, salarii mai mari, nu vor putea fi facute investitii in infrastructura si nu vor putea fi sustinute domeniile importante precum Armata, Sanatatea, Invatamantul. Nita a afirmat ca PSD nu abandoneaza ideea cotei diferentiate de impozitare, pe care o considera cea mai buna solutie.

AOAR: In Romania fiscalitatea lasa de dorit

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), ne-a declarat ca o astfel de masura luata in graba ar avea un impact negativ aspra pietei si implicit asupra economiei romanesti. ''Problema cotei unice este una foarte complexa, si sa vii sa arunci asa niste cifre, de 20%, nu faci altceva decat sa creezi dispute. Trebuie analizata aceasta propunere, trebuie sa avem o strategie fiscala ca o astfel de decizie este pe termen lung si nu poate fi luata asa de pe o zi pe alta, fara a vedea ce impact are asupra pietei. Faptul ca la noi veniturile bugetare nu reprezinta decat 31-32% din PIB, iar in alte tari acestea ajung si la 38% din PIB, ne arata ca in Romania fiscalitatea lasa de dorit'', a declarat pentru Curierul National, Cristian Parvan.

Acesta a mai spus ca ''suntem de acord cu domnul Nita, dar ar trebui sa vina si cu ceva in schimb, ca altfel ajungem exact de unde am plecat, daca nu chiar si mai rau. Fara niste sisteme de taxe si impozite foarte bine puse la punct, care sa asigure colectarea veniturilor bugetare nu facem nimic. Vedem foarte bine ce se intampla cu rovinieta, cu accizele pe combustibili, sau cu taxa auto, sunt practic niste bani dati degeaba pentru ca nu avem drumuri, nu avem o infrastructura, dar noi continuam sa platim aceste taxe''.

Mai mult decat atat, secretarul general al AOAR ne-a mai spus ca in aceasta perioada este mai important sa vorbim de viitorul firmelor romanesti decat sa punem in discutie problema cotei unice, care necesita foarte mult timp pentru a ajunge la o decizie finala. ''Sa venim si sa punem in discutie cota unica inaintea firmelor este ca si cum am pune carul inaintea boilor. Trebuie sa vedem intai ce se intampla cu firmele romanesti in aceasta perioada, care este viitorul lor, ca altfel vom ajunge sa aplicam cota unica la ce nu se mai face, la ce nu se mai produce, iar atunci putem sa o majoram si la 100%, ca oricum din 0 tot 0 lei colectezi'', a subliniat Parvan.

CNIPMMR: Diferentierea cotei unice ar trebui sa se axeze pe o crestere economica

De asemenea, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR),  atrage atentia ca inainte de a se lua orice astfel de decizie trebuie facute analize atente de piata si apoi sa se analizeze efectele reale pe care aceasta le-ar putea avea in economie. ''Principial, o cota diferentiata pe criterii economice este buna. Noi nu excludem din start aceasta idee. Cu toate acestea, este nevoie de studii si analize serioase si trebuie sa se aiba in vedere si de parerile celor implicati. Mai mult decat atat, o diferentiere a cotei unice ar trebui sa tina cont de caracteristicile tipurilor de produse si sa se axeze pe o crestere economica'', a declarat pentru Curierul National,  presedintele CNIPMMR.

Cabat: Este o solutie gresita a se umbla acum la cota unica de impozitare

Intr-o alta ordine de idei, Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA) considera ca modificarea cotei unice de impozitare in acest moment nu este o solutie viabila, mai ales ca aceasta a contribuit in mod real la cresterea economica din ultima vreme. ''Introducerea cotei unice a fost o masura extraordinara. In acest moment si-au dat seama ca au nevoie de bani la buget si s-au gandit de unde sa-i mai scoata. Consider ca este o solutie gresita a se umbla acum la cota unica de impozitare. Nu trebuie sa uitam ca aceasta a cotribuit foarte mult la cresterea economica a Romaniei si nu ar fi o decizie justa modificarea acesteia. Dimpotriva, cred ca ar trebui sa se relaxeze sistemul si nu sa venim in aceste conditii cu modificari, diferentieri sau tot felul de asa-zise solutii'', a declarat, pentru Curierul National, Dragos Cabat.

De aceeasi parere este si economistul sef al BCR, Lucian Anghel, care subliniaza faptul ca in aceasta perioada delicata trebuie sa venim cu masuri pe termen scurt care sa ne ajute sa depasim anul 2009.

''Este adevarat ca statul are nevoie de venituri mai mari la buget, dar acest lucru nu trebuie facut prin majorarea de taxe si impozite, ci mai degraba printr-o colectare mai buna a veniturilor. O astfel de decizie trebuie tratata foarte atent, si cred ca trebuie luata in conditiile in care economia se situeaza in parametrii normali'', a declarat pentru Curierul National, Lucian Anghel.

In plus, economistul sef al BCR nu crede ca in acest moment trebuie luate asemenea decizii importante, ci mai degraba ar trebui ca in acest an sa recurgem la niste masuri care sa fie puse in aplicare imediat, pentru a ne ajuta sa traversam mai repede aceasta criza.

''Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este anul 2009 si cum vom trece peste el. 2009 va fi un an foarte important pentru economia romaneasca de aceea trebuie luate masuri concrete si productive'', a explicat Anghel.

FNSIA: O cota unica mai mare inseamna ca oamenii sa ramana fara bani

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA) ne-a mentionat ca o decizie in ceea ce priveste cota unica in aceasta perioada, cand criza financiara ia amploare, nu este lipsita de consecinte asupra tarii.

''O astfel de masura nu poate veni decat in urma unor calcule bine definite. Teoretic, in astfel de situatii se incaseaza mai multi bani la buget, dar nu trebuie sa eliminam din calcul si consecintele asupra populatiei. Faptul ca statul vrea sa ia acum bani la buget mi se pare o pacaleala fata de ceea ce s-a promis in campania electorala. Acum o cota unica mai mare inseamna ca oamenii sa ramana fara bani, in conditiile in care si asa sunt putini'', ne-a declarat Dragos Frumosu. Acesta sustine ca ''aceste masuri vin sa compenseze gaurile negre facute de guvernarea trecuta. Mai mult decat atat, cei care sunt acum la putere ar putea accepta astfel de masuri pentru a putea scapa de promisiunile electorale. Ceea ce nu inteleg eu este de ce trebuie sa suportam noi? Intr-adevar, se pot aduce bani la Guvern prin astfel de masuri, insa ce ne facem cu aceasta populatie care si asa o duce din ce in ce mai greu'', a atras atentia presedintele FNSIA.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: