Boc: Un acord de finantare al Romaniei cu Bruxelles-ul fara FMI este posibil, dar nu si invers

Data publicarii: 16-02-2009 | Economie

Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana (CE), dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat luni premierul Emil Boc.

"Nu am luat inca o decizie cu privire la un acord al Romaniei cu Comisia Europeana sau cu FMI, suntem in discutii si von anunta in doua saptamani o decizie", a completat Boc.

Pe de alta parte, Ionut Popescu, consilier al primului ministru si fost ministru de finante, a declarat ca nu crede ca ar fi posibil un acord cu Comisia Europeana, care sa nu presupuna o colaborare cu FMI.

"Toate statele care au apelat la ajutorul CE in contextul actual au recurs si la un acord cu Fondul. Ultimul acord al Romaniei cu FMI, care nu a presupus ajutor financiar pentru tara, a fost facut tocmai la solicitarea UE, in contextul preaderarii si tocmai pentru ca UE nu avea aceasta capacitate de monitorizare pe care o are Fondul", a explicat Ionut Popescu.

El a precizat ca un acord al Romaniei cu FMI, in conditiile actuale, ar fi mai putin restrictiv decat intelegerile incheiate anterior. "Nu trebuie sa privim FMI la modul rigid, ca ne impune inghetarea salariilor si cresterea taxelor. Putem lua si exemplul Ungariei, ca sa vedem ca sunt mult mai flexibili in momentul de fata", a spus consilierul primului ministru.

Ungaria a obtinut in 28 octombrie 2008 un sprijin financiar exceptional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la jumatatea lunii octombrie.

Primul ministru a spus ca spera ca, pana joi, proiectul legii bugetului de stat sa fie aprobat in parlament.

"Dupa aprobarea bugetului, urmeaza sa avem discutii foarte serioase cu Banca Nationala a Romaniei (BNR). Consideram ca nu vom putea realiza masurile pe care ni le-am propus fara o corelare intre guvern si BNR", a declarat Boc.

Premierul a repetat ca, din aprilie, se vor relua in discutie majorarile salariale in sectorul public. "Vom avea sansele din aprilie sa vorbim de majorari salariale in limita inflatiei", a precizat Boc.

"In anii urmatori, exista anumite categorii de bugetari, care au fost privilegiate, dar care nu vor mai avea cresteri salariale. Pe de alta parte, exista altii, care vor avea cresteri accelerate de salarii, pentru a-si capata locul cuvenit in societate", a adaugat primul ministru.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, declara saptamana trecuta ca proiectul de buget trebuie sa treaca de parlament in forma propusa de guvern, pentru a usura obtinerea unui imprumut de la institutiile financiare internationale, in cazul in care Romania va avea nevoie de finantare externa in a doua jumatate a acestui an.

Intrebat daca poate fi vorba de o capitalizare a bancilor cu bani de la stat, premierul a raspuns ca guvernul a Romaniei nu dorese o nationalizare a institutiilor de credit.

"Vom avea o abordare foarte serioasa cu BNR si cu bancile din Romania, penru a ne asigura ca liniile de finantare se vor mentine. Bancile care au participat la procesul de privatizare din Romania trebuie sa isi respecte in continuare obligatiile si cred ca vom gasi solutii comune pentru mentinerea finantarii", a declarat Boc, precizand ca a stabilit deja cateva intalniri cu reprezentanti ai institutiilor de credit.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: