Investitiile pe piata imobiliara se vor reduce cu pana la 80% in 2009, comparativ cu anul trecut

Data publicarii: 16-02-2009 | Imobiliare

Investitiile pe piata imobiliara se vor reduce cu pana la 80% in 2009, comparativ cu anul trecut, iar pretul de piata pe apartamente poate ajunge la o scadere de 65% la finalul anului, a declarat luni directorul departamentului Evaluare Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

"In acest moment cele mai sigure investitii sunt in proprietatile generatoare de lichiditati cum ar fi spatiile industriale sau logistice, spatiile comerciale de strada sau centrele comerciale"  a spus directorul departamentului evaluare, Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

In ce priveste Romania specialistii considera ca este privita ca si o piata tertiara de catre investitorii investitionali. In acest moment, prioritar pentru acestia este sa isi consolideze investitiile pe piete cu un potential mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

"Referitor la segmentul rezidential majoritatea constuructiilor au intrat intr-o asa numita etapa de conservare. Toate acele proiecte ce nu au fost inca incepute aflandu-se in stadiul de proiect sau de obtinere a aprobarilor sunt oferite spre vanzare. Aceste proiecte care se aflau in stadiul de planificare si organizare si la care constructia nu a fost inca demarata reprezinta  70% din totalul proiectelor noi la care s-au inceput lucrarile dupa 2006" se arata in comunicatul companiei.

De asemenea, in ce priveste preturile pe acest segment, raportat la luna decembrie 2008, ele au scazut cu 15% la apartamentele vechi si 5-10% la apartamentele noi. Deci in total vorbim de o scadere a preturilor cu pana la 35% pe piata rezidentiala.

"Din septembrie 2008 pana acum, 50% dintre apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere", declara director departament evaluare Cushman & Wakefield.

Potrivit acestuia, in aceasta conjunctura pretul de piata pe apartamente nu se mai poate forma astfel incat exista posibilitatea ca acesta sa scada cu inca 30% de-a lungul acestui an. Astfel se poate ajunge la o scadere de 65% la finalul 2009.

Potrivit Cushman & Wakefield, in ce priveste micii investitori din sectorul rezidential se pare ca acestia vor traversa cu bine acesta criza. Doar 15% din cei care au contactat credite bancare vor avea problem in aceasta perioda din cauza imposibilitatii rambursarii sumelor imprumutate. In acelasi timp in acest segment sunt foarte multi acei mici investitori care nu au contractat credite bancare si nu vor fi atat de afectati de ce se intampla in acest moment pe piata ei oferind apartamentele spre inchiriere la preturi modice.

Tot in segmentul rezidential cele mai avantajate vor fi orasele in care somajul este foarte scazut adica orasele care se bucura de interes din partea investitorilor cum sunt Bucuresti urmat de Constanta, Cluj si Brasov.

"Piata de birouri este una in care inca se investeste. Exista inca cerere pe piata si in aceeasi masura exista interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte. A scazut insa foarte mult interesul pentru tranzactionarea unor asemenea proprietati", mentioneaza comunicatul Cushman & Wakefield.

Tot in acest segment, in aceasta perioada, companiile si-au redus drastic cheltuielile, iar una dintre acestea este aceea de relocare. De aceea se doreste pe cat posibil conservarea locatiei detinute in acest moment, mai intai pentru a-si consolida pozitia si imaginea pe o piata agresiva si concurentiala, dar si pentru a creea posibilitatea de renegociere a chiriei in aceeasi locatie.

In acest moment proiectele au fost inghetate in Bucuresti, dar si in alte zone ale tarii, iar bugetele de expansiune au fost taiate. Multe dintre proiecte (finalizate sau in curs de dezvoltare) sunt oferite spre vanzare si nu la preturi tocmai accesibile. Investitorii la randul lor nu accepta pretul de absorbtie pe care il recomanda piata. Pe de alta parte, intervine si lichidarea datorita problemelor intalnite pe alte piete europene a anumitor portofolii logistice si industriale.

Potrivit directorului departamentului de Evaluare al companiei, multe spatii industriale vor suferi o reconvertire si vor dobandi o alta utilizare de exemplu spatiile de productie ar putea fi transformate in spatii de depozitare sau logistice. O alta varianta ar fi ca aceste proprietati sa fie oferite spre vanazare la preturi sub piata pentru a putea fi absorbite imediat.

"Exista tot mai putine locuri de parcare a capitalului in acest moment, cele mai cautate fiind proprietatile ce genereaza lichiditati cum ar fi spatiile industriale si logistice inchiriate, spatiile comerciale de strada, dar si centrele comerciale. In acest moment specialistii recomanda investitorilor cumpararea de proprietati ce pot genera chirii cat mai mari., a mai spus Ionascu.

Cushman&Wakefield este o companie cu capital privat  in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania  detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Compania reprezinta clienti care sunt mici intreprinzatori sau mari companii prezente in topul "Fortune 500 companies". Biroul din Romania a fost  deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: