Britanicii, indignati deoarece romanii accepta sa lucreze pe o treime din salariul minim

Data publicarii: 16-02-2009 | Diverse

Tabloidul Daily Express scrie ca muncitorii imigranti, printre care si romani, accepta o plata de numai doua lire pe ora pentru munca in constructii, fapt ce "scoate din joc" forta de munca britanica. "Imigranti disperati - adesea veniti in tara ilegal - cer numai 25 de lire pentru o zi de munca de 12 ore, eliminand muncitorii britanici in lupta pentru un loc de munca", scrie  Daily Express, transmite NewsIn.

Criza economica a facut ca cererea pentru constructori sa scada si exista temeri ca imigrantii dispusi sa lucreze pe atat de putini bani vor lua putinele locuri de munca disponibile. Daily Express citeaza un muncitor roman care spune ca este dispus sa lucreze o zi intreaga pentru 25 de lire. "Nu sunt bani suficienti, dar nu am mai muncit de multe zile si nu avem bani", spune romanul.

Guvernul britanic a fost acuzat ca a tradat muncitorii britanici prin ridicarea restrictiilor de imigrare. Parlamentarul Tory Philip Davies a spus ca este normal ca muncitorii britanici sa se simta frustrati, intrucat acestia platesc impozite si alte dari si nu pot accepta aceeasi plata precum muncitorii ilegali care nu platesc impozite.

"Nimeni nu ar trebui sa munceasca sub salariul minim aprobat in aceasta tara, iar angajatorii care ofera astfel de salarii ar trebui prinsi si adusi in fata justitiei", a declarat si Damian Green, purtator de cuvant al conservatorilor. "Este reteta sigura care duce la dezastru si are potential sa determine proteste si nemultumiri sociale. De aceea este foarte important sa ne putem controla granitele si sa primim in tara numai numarul de oameni de care avem nevoie la un moment dat si sa oprim aceasta libera circulatie", mai declara conservatorul, explicand ca acesta este motivul pentru care partidul sau a propus infiintarea unei forte de politie specializata care sa opreasca folosirea ilegala a fortei de munca imigrante.

Potrivit unui contractor citat de Daily Express, faptul ca imigrantii accepta atat de putini bani nu aduce nimanui nicun avantaj, pentru ca va indeparta muncitorii care muncesc legal. Stephen Alambritis, purtator de cuvant al Federatiei pentru Intreprinderi Mici a cerut ministerelor si autoritatilor sa intervina. "Am impune muncitorilor straini sa nu accepte salarii atat de mici intrucat submineaza principiul venitului minim national. Lucratorii straini trebuie sa ne respecte legile", spune acesta.

Sute de muncitori straini colinda zi de zi strazile Londrei pentru a-si cauta de lucru. Aceia care gasesc ceva accepta chiar si 25 de lire pentru 12 ore, ceea ce este echivalentul a unei treimi din venitul minim de 5,73 lire pe ora. Un muncitor roman explica pentru cotidianul britanic ca pentru o lucrare pe care un britanic cere 110 lire pe zi, un roman lucreaza si pentru 60 de lire. "Acum ca nu mai este de munca trebuie sa lucram pentru mai putin. Adesea muncitorii accepta sa lucreze si pentru 40 de lire pe zi, dar sunt unii care muncesc si pentru mai putin", mai spune romanul.

Potrivit unui purtator de cuvant al serviciului vamal, abuzurile nu vor fi tolerate. "Incercam sa eliminam munca ilegala pentru ca duce la exploatarea muncitorilor vulnerabili si dauneaza afacerilor oneste din Marea Britanie. Intreprinzatorilor care nu respecta legea li se va radia permisul si ar putea fi amendati cu 10.000 de lire pentru fiecare imigrant ilegal angajat", a spus oficialul englez.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: