Raport SAR: Media estimarilor de crestere economica a Romaniei in 2009 este de 0,7%

Data publicarii: 17-02-2009 | Economie

Estimarile analistilor privind cresterea economica a Romaniei din acest an sunt cuprinse intr-o plaja larga de valori, semnaland incertitudini accentuate, media prognozelor fiind de 0,7%, potrivit raportului publicat de Societatea Academica Romana (SAR).

Astfel, prognoza cea mai pesimista indica o comprimare a produsului intern brut (PIB) cu 3,5%, in timp ce analistii cei mai optimisti mizeaza pe o crestere economica de 3%.

"Incertitudinea este nota dominanta a anului 2009, fapt evidentiat de prognoze pe toti indicatorii: dispersia raspunsurilor sosite de la membrii panelului de experti este cea mai mare de cand SAR a inceput editarea acestui raport, in 2002. Niciodata inainte nu am avut o asemenea situatie in care evolutia PIB sa fie prognozata intr-o marja de 6,5%, de la o recesiune severa (-3,5%) pana la o crestere decenta (3%). Per total, estimarea este ca PIB-ul Romaniei nu va scadea totusi in 2009", se arata in raportul realizat de SAR pe baza raspunsurilor primite de la 13 analisti economici.

Cursul de schimb si rata inflatiei raman, de asemenea, mari necunoscute, ca urmare a volatilitatii crescute.

Media prognozelor sugereaza o depreciere a leului de 3-4% fata de cursul actual, "peste nivelul oficial luat in calcul de guvern la intocmirea bugetului". Astfel, analistii care au participat la raportul SAR estimeaza ca nivelul cursului de schimb va ajunge la 4,4 lei/euro la 31 decembrie 2009, marjele osciland intre 3,80 lei/euro si 4,95 lei/euro.

Estimarea medie privind inflatia, de 5,8%, este mai apropiata de prognoza oficiala, insa trei analisti considera ca aceasta ar putea sa depaseasca 8% in 2009. Marja referitoare la inflatie variaza intre un minimum de 1,3% si un maximum de 9,5% in acest an.

"Pe deficitul de cont curent, parerile tind sa convearga in jurul nivelului de 10,5-11% (din PIB)", se mai arata in raportul SAR. Unii analisti vad deficitul de cont curent la 8,8% din PIB in 2009, in timp ce altii considera ca deficitul de cont curent ar putea fi de 12% din PIB.

Potrivit SAR, estimarile privind rata somajului la finalul acestui an variaza intre 5% si 9%, media pe acest indicator fiind de 7,1%.

NewsIn