Un bancher le-a impartit angajatilor 60 de milioane de dolari din propriul buzunar

Data publicarii: 17-02-2009 | International

Dupa ce a vandut pachetul majoritar, patronul unei banci din orasul american Miami a scos 60 de milioane dolari din propriile conturi si le-a impartit atat celor 400 de angajati actuali, indiferent de functia detinuta, cat si altor 72 de fosti angajati iesiti la pensie. 

Pentru angajatii cei mai vechi si cu functiile cele mai inalte, bonusul surpriza s-a ridicat pana la valoarea de 100.000 dolari. Fata de executivii marilor banci de pe Wall Street, Leonard Abess, patronul City National Bank of Florida, nu trebuie sa se justifice. Toti banii acordati ca bonusuri vin din propriile venituri si nu din performantele institutiei financiare.

"Am iesit la pensie in urma cu sapte ani. Am ramas de-a dreptul socat cand am primit telefonul de la banca pentru a veni sa ridic un bonus. Am ramas si mai socat cand am vazut valoarea lui", spune un fost angajat care a lucrat in banca mai bine de 40 de ani.

Abess nu si-a facut niciodata publica intentia de a-si recompensa astfel angajatii. "Intotodeuna m-am gandit sa imi arat recunostinta fata de oamenii care mi s-au alaturat si care au stat cu mine de-a lungul timpului, chiar fara sa le promit beneficii sau alti stimuli financiari".

In noiembrie 2008, Abess a vandut 83% din pachetul de actiuni detinut in cadrul bancii catre institutia financiara spaniola Caja Madrid, pentru un pret de 927 milioane de dolari. El si-a pastrat functia de director executiv si membru al boardului director.

George Trifu