Angajatorii ii imping pe salariati sa isi semneze demisia de buna voie

Data publicarii: 17-02-2009 | HR/Cariere

Patronii care se simt amenintati de criza financiara sunt extrem de "inventivi" cand vine vorba de reducerea cheltuielilor. Cea mai la indemana solutie fiind, in cele mai multe dintre cazuri, disponibilizarea, care presupune totusi niste cheltuieli, patronii prefera sa isi faca angajatii sa demisioneze singuri, astfel nemaifiind nevoie sa le plateasca cateva salarii. Si cea mai simpla metoda de a face un angajat sa plece de buna voie este hartuirea, care in momentul de fata a devenit o strategie abordata de un numar considerabil de angajatori.

In Franta, spre exemplu, numarul cazurilor de hartuire a fost de 1.235 pentru intervalul septembrie-decembrie 2008, o treime dintre angajatii hartuiti fiind barbati. Si metodele de hartuire nu sunt putine. Cea mai des folosita este aceea de a "demonstra" angajatului ca nu este capabil de ducerea la bun sfarsit a unor sarcini, ca nu mai este eficient.

Pentru a-i forta pe angajati sa demisioneze, unii dintre patroni fac "zile negre" angajatilor prin inrautatirea conditiilor de munca sau ii ataca direct. De obicei, anagajatii pusi in asemenea situatii nu rezista presiunii mai mult de sase luni. Sunt vizati cei care isi schimba starea civila - se casatoresc, cei care devin mai putin preocupati de profesie sau divorteaza si se concentreaza mai putin pe sarcinile pe care le au de indeplinit conform fisei postului, angajatele care solicita concediu de maternitate sau cele care revin la munca dupa un astfel de concediu, cei care au suferit accidente de munca si nu mai sunt la fel de eficienti, angajatii care stau mult la birou si solicita plata orelor suplimentare, cei care pun prea multe intrebari si devin incomozi, angajatii prea ambitiosi care isi doresc sa evolueze pe plan profesional, cei cu alte orientari sexuale sau religioase decat majoritatea. Acestia sunt umiliti, discreditati, li se "scormoneste" in viata privata sau li se fac avansuri cu caracter sexual.

Specialistii in dreptul muncii ii sfatuiesc pe angajatii aflati intr-o asemenea situatie sa stranga toate dovezile care ii pot incrimina pe angajatori, sa nu se izoleze fata de restul colegilor si sa nu ezite sa le impartaseasca acestora sau unor apropiati experientele avute.

Curentul