Pensia privata obligatorie va aduce in plus doua felii de salam pe zi

Data publicarii: 17-02-2009 | Finante-Banci

Situatia este valabila doar pentru 3,4 milioane de participanti pentru care s-au virat contributii in luna ianuarie 2009. Pentru restul de 1,2 milioane de persoane portia de salam este mai mica.

Contributia medie lunara pe participant a fost in luna ianuarie 2009 de 26,81 lei, releva datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Practic, in cele noua luni de contributii la fondurile private de pensii obligatorii (prima luna a fost mai 2008) romanii au strans in medie 250,52 lei. Cum majorarea contributiei la 2,5% din salariul anual a fost blocata de guvernul Boc, rezulta ca sansa ca banii din contul de pensii private obligatorii sa creasca in viitorul apropiat este foarte mica.
 
La o contributie de 2% din salariu, romanul are sansa de a aduna anual in medie in jur de 310 lei in contul de pensii.

Asta inseamna ca in 20 de ani de contributii (pentru persoanele care au in prezent 45 de ani) se vor strange in cont 6.200 de lei. Daca ne raportam la pretul salamului din ziua de astazi, asta inseamna 400 de kilograme de salam (15 lei kilogramul - mai ieftin nu prea exista) de consumat in 20 de ani de pensie (presupunem ca participantul la sistemul de pensii private va trai pana la 85 de ani - datele statistice arata ca speranta de viata a romanilor este in crestere), adica 20 de kilograme pe an, deci 1,6 kilograme de salam pe luna. Daca raportam totul la zi si luam in calcul ca o felie de salam are in jur de 25 de grame, rezulta ca la cum se misca in prezent lucrurile in sistemul de pensii private obligatorii pensia privata va aduce in plus romanului in jur de doua felii de salam pe zi la pensie. E drept, in calculul prezentat mai sus nu s-au luat in consideratie posibila inmultire a banilor depusi in cont de fondurile private de pensii, dar nici cresterea pretului la salam peste 20 de ani.

Integral in Cotidianul