General Motors va primi un ajutor guvernamental suplimentar de 4 miliarde dolari

Data publicarii: 17-02-2009 | International

Guvernul american va debloca marti un ajutor suplimentar de 4 miliarde dolari pentru General Motors Corp, conform planurilor, a anuntat luni un oficial de la Casa Alba, inaintea temenului de prezentare a noului plan de supravietuire, de catre companie, relateaza Reuters.

Oficialul a spus ca cererea de ajutor suplimentar inaintata de Chrysler LLC va fi considerata o noua solicitare de credit si va fi analizata separat.

General Motors incearca sa obtina concesii de la sindicatul United Auto Workers si de la creditori, conform clauzelor unui imprumut guvernamental de 13,4 miliarde dolari. Compania trebuie sa inainteze marti autoritatilor americane un plan de restructurare in care sa arate cum va reduce costurile si cum va rambursa imprumuturile.

Presedintele american Barack Obama a hotarat sa formeze o echipa guvernamentala de criza pentru restructurarea industriei auto americane, in loc sa numeasca un "tar auto" cu puteri generale de decizie.

Obama l-a desemnat pe secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, pentru a supraveghea creditele acordate compaiilor auto, alaturi de consilierului economic de la Casa Alba, Lawrence Summers, a anuntat duminica un oficial al administratiei prezidentiale.

Pana in prezent, General Motors a primit un ajutor guvernamental de 9,4 miliarde dolari, ce i-a permis sa mentina operatiunile de la inceputul anului. Este de asteptat ca grupul sa solicite marti ajutor suplimentar, odata cu prezentarea planurilor de restructurare.

Chrysler, grup controlat de Cerberus Capital Management, a primit 4 miliarde dolari si incearca sa obtina un ajutor suplimentar de 3 miliarde dolari.

NewsIn