FNGCIMM: valoarea creditelor garantate in 2009 va creste cu 60% fata de anul trecut

Data publicarii: 17-02-2009 | Finante-Banci

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) estimeaza ca valoarea creditelor garantate in 2009 va creste cu peste 60% fata de anul trecut, la 2,78 miliarde de lei, a declarat presedintele Fondului, Aurel Saramet.

Potrivit acestuia, anul acesta valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM va fi de 1,4 miliarde de lei, in crestere tot cu 60 la suta fata de 2008.

Saramet a precizat ca aceste cresteri vor avea loc in baza masurilor promovate de Fond incepand cu anul acesta. "Una dintre solutiile promovate de FNGCIMM este acordarea de garantii irevocabile si neconditionate in procent de pana la 80% pentru toate finantarile acordate IMM-urilor", a spus presedintele institutiei financiare.

De asemenea, FNGCIMM urmeaza sa asigure in procent de suta la suta, in baza protocolului incheiat cu Eximbank, a creditelor acordate IMM-urilor de catre bancile comerciale, pentru implementarea proiectelor prioritare.

Pentru evitarea blocajului creditarii intreprinzatorilor din cauza neplatii datoriilor catre bugetul de stat, Aurel Saramet a spus ca Fondul garanteaza pentru achitarea acestor datorii.

Presedintele FNGCIMM a mai enumerat printre masurile pe care Fondul le va lua, acordarea de garantii pentru credite restructurate ca urmare a deprecierii pietei imobiliare, acordarea de garantii pentru finantarile in valuta, in vederea acoperirii diferentei de curs valutar, precum si posibilitatea acordarii de garantii pentru imprumuturi ce au ca obiect refinantarea creditelor IMM-urilor cu capacitate redusa de rambursare.

Totodata, Aurel Saramet a subliniat ca institutia pe care o reprezinta va aborda un nou concept de acordare a garantiilor prin reducerea birocratiei si simplificarea documentatiei de analiza. "Vom reduce perioada de acordare la cel mult trei zile a garantiilor solicitate de banci", a spus presedintele FNGCIMM.

De asemenea, acesta a mentionat ca efectuarea analizei de catre Fond se va face in paralel cu cea a bancilor, avand ca rezultat scaderea perioadei de accesare a creditului de catre IMM-uri.

NewsIn