S & P: economia Rusiei se va comprima cu 20% in 2009, la valoarea calculata in dolari

Data publicarii: 17-02-2009 | International

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's se asteapta ca produsul intern brut (PIB) al Rusiei sa se comprime cu o cincime in acest an, la valoarea calculata in dolari, ceea ce ar putea spori riscurile legate de rambursarea datoriilor, a spus un oficial al agentiei, citat de Reuters.

La valoarea calculata in ruble, PIB-ul Rusiei ar urma sa scada cu 2-3%, estimeaza S & P, prima agentie de rating care a retrogradat calificativul suveran al Rusiei in ultimii zece ani, in decembrie anul trecut. Unul din motivele coborarii ratigului a fost nivel inalt al datoriilor companiilor.

"Asteptarile noastre pentru 2009 in ceea ce priveste PIB-ul (Rusiei): va scadea in termeni nominali, in dolari, cu 20%", a spus Alexei Novikov, seful S&P pentru Rusia, la o conferinta despre managementul crizei din Moscova, adaugand ca dimensiunea actuala a economiei ruse este de circa 1.300 miliarde dolari (1.000 miliarde euro).

"Scaderea PIB cu 20% ... ar putea fi un factor suplimentar de risc de credit", a adaugat Novikov.

Reprezentantul S&P a precizat ca la valoarea in ruble, in termeni reali, tinand cont de inflatie, PIB-ul Rusiei se va reduce, probabil, cu 2-3% in acest an.

De la mijlocul anului trecut, rubla a pierdut circa 35% din valoare in raport cu dolarul.

Guvernul Rusiei se asteapta, in schimb, ca economia tarii sa se comprime cu 0,2% in acest an, la valoarea calculata in ruble, in timp ce media estimarilor analistilor indica o reducere a PIB-ului Rusiei cu 0,8%, potrivit ultimului sondaj Reuters.

Datoria externa a Rusiei era de 540,5 miliarde dolari in octombrie 2008, potrivit ultimelor statistici ale bancii centrale, din care circa 500 miliarde dolari reprezenta datoria companiilor si bancilor.

Fitch a urmat in aceasta luna exemplul S&P si a retrogradat de asemenea Rusia, cele doua agentii evaluand acum tara cu o treapta peste ultimul rating de investitii (investment grade) si cu perspectiva negativa.

Medvedev cere intregii administratii sa faca economii in conditiile crizei economice
 
Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut marti intregii administratii sa procedeze la o reducere a cheltuielilor, Rusia fiind lovita din plin de criza economica, relateaza AFP.

"Situatia economica nu este simpla si trebuie sa reflectam la cheltuielile statului la toate nivelele", a spus el, in cursul unei intalniri cu membri ai Camerei superioare a Parlamentului.

"Propun fiecarei administratii sa prezinte propuneri in acest sens", a adaugat presedintele.

"Trebuie sa incepem chiar cu noi. Administratia presedintelui nu este cea mai importanta structura, dar trebuie sa dea un exemplu", a spus Medvedev, cerand direct sefului administratiei sale sa pregateasca reduceri in cheltuielile Kremlinului.

Guvernul rus pregateste o revizuire a bugetului pe 2009 pentru mentinerea deficitului sub 8% din PIB. Potrivit presei, reducerile ar putea ajunge pana la o treime din bugete la unele ministere.

Ministrul de finante, Aleksei Kudrin, a spus ca proiectul de buget revizuit ar urma sa fie gata in doua-trei saptamani, potrivit Interfax.

Economia rusa a fost lovita din plin de criza, mai ales prin scaderea drastica a pretului petrolului.

NewsIn