Aproximativ 90% din falimentele IMM-urilor sunt cauzate de sechestrele impuse de stat

Data publicarii: 17-02-2009 | Afaceri

Circa 90% din falimentele inregistrate in randul IMM-rillor sunt cauzate de sechestrele impuse de stat, a declarat ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita.

Acesta a precizat ca doar 10% din falimente sunt initiate de catre firme. La randul sau, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, a explicat ca sechestrele despre care a vorbit ministrul de resort reprezinta blocaje financiare. "In primul rand, firmele intampina dificultati pana la faliment din cauza celor doua miliarde de euro, datoriile statului. Totodata, au fost blocate conturile firmelor care au datorii la stat, ceea ce iarasi duce la falimente", a declarat reprezentantul CNIPMMR.

Prezent la o conferinta pe tema solutiilor pentru IMM-uri in conditiile crizei economice, ministrul Nita a reprosat bancilor din Romania ca acestea nu au prezentat pana in momentul de fata niciun pachet de propuneri sau produse destinate IMM-urilor. De asemenea, ministrul a spus ca bancile trebuie sa fie mai flexibile in ceea ce priveste ratele creditelor.

In opinia lui Constantin Nita, cele mai afectate sectoare economice de blocajele financiare sunt constructiile si sectorul industrial.

NewsIn