Tehnologia de conversie a socurilor ne va face sa ne dorim cat mai multe gropi in asfalt

Data publicarii: 18-02-2009 | Auto

Studentii de la prestigioasa universitate americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat o noua tehnologie de absorbtie a socurilor care ar putea duce la reducerea semnificativa a cheltuielilor pentru combustibil, aspect important mai ales pentru masinile americane, mari consumatoare de benzina.

Un grup de studenti a reusit sa perfectioneze un sistem la care lucrau de mai mult timp, astfel incat gropile sau denivelarile din asfalt sa fie transformate in energie prin conversia socului mecanic transmis amortizoarelor in electricitate.

Ideea le-a venit in urma unui proiect in care incercau sa afle cum este risipita energia unui vehicul actual. Mergand pe acelasi principiu cu cel al energiei obtinute din forta de franare, implementat deja pe o serie de masini hibride, stundetii s-au concentrat, mai departe, asupra suspensiilor.

Au constatat ca o uriasa cantitate de energie este pierduta prin socurile mecanice. Proiectul propus de acestia poate duce la o imbunatatire a eficientiei automobilului cu 10% si consta intr-un sistem de turbine pus in functiune de fiecare data cand amortizorul masinii este deplasat de o denivelare.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: