N-ai platit ratele la banca? Poti sa pierzi pana si banii pe care nu i-ai castigat inca

Data publicarii: 18-02-2009 | Finante-Banci

In acest moment, aproape jumatate de milion de romani au restante de cel putin 30 de zile la banci. Dupa 90 de zile ii paste executarea silita, de care nimeni nu scapa. Nici macar cei care nu au nimic pe numele lor.

Si sunt tot mai multi romani in acesta situtie. Euro creste, locurile de munca se desfiinteaza, iar aproape doua milioane de romani au credite la doua banci. Cei care au contractat credite de nevoi personale fara sa gireze cu nimic si nu-si mai pot plati ratele nu scapa de executarea silita. Banca vinde bijuteriile, mobila sau masina rau-platnicului. In cazul in care nu gaseste nimic pe numele clientului, ii va opri pana la o treime din salariu sau chiar jumatate daca este urmarit de mai multe banci.

Ajutorul de somaj, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii sau diurnele nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

"I-am auzit pe multi spunand ca banca nu are ce sa le faca pentru ca nu au nimic pe numele lor. Insa poate sa te urmareasca si sa-ti ia si din bunurile viitoare", a declarat Monica Cercelescu.

Prima etapa in executarea silita este somatia. Daca in termen de o zi de la primirea acesteia, debitorul nu plateste suma datorata, executorul va putea trece la sechestrarea bunurilor.

"Apartamentul este scos la vanzare, este evaluat, banca ia apoi banii si daca iese mai mult, restul il daclientului urmarit", a preciza Simona Tanciu.

Clientul poate face contestatie impotriva executari silite care poate fi suspendata de instanta de judecata numai daca se depune o garantie de 10 la suta din valoarea datorata.

Acum, bancile nu se mai grabesc sa treaca la executari silite. Chiar au cerut Bancii Nationale prelungirea de la 90 la 150 de zile a termenului dupa care se declanseaza aceasta procedura.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: