In 2008, nicio banca n-a platit amenzile date pentru inselarea clientilor

Data publicarii: 18-02-2009 | Finante-Banci

Anul trecut, institutiile de credit au preferat sa conteste toate penalizarile primite de la ANPC pentru diversele nereguli savarsite in relatia cu clientii, noteaza Cotidianul. In vistieria institutiei nu a intrat nici un leu, desi cuantumul maxim al fiecarei amenzi nu depasea 50.000 de lei.

In 2008, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a primit 4.000 de reclamatii care vizau nereguli comise de banci in relatia cu proprii clienti. Dintre acestea, potrivit datelor furnizate de institutie, 113 s-au transformat in procese-verbale de constatare a contraventiei cu amenda si alte 110 in procese-verbale fara sanctiune.

Suma totala care ar fi trebuit sa fie platita de banci ca urmare a actiunilor ANPC se ridica la 880.600 de lei, insa Cotidianul a aflat ca nici una dintre institutiile de credit sanctionate nu a virat suma aferenta sanctiunii. "Bancile prefera sa mearga la infinit cu procese si contestatii in loc sa plateasca amenzile.

De aceea legea ar trebui sa fie schimbata si ANPC sa capete mai multe puteri. Altfel se va repeta situatia din 2008 cand nici o banca nu a platit efectiv amenzile", au declarat pentru Cotidianul surse apropiate situatiei. Bancile din Bucuresti aduna peste 3.100 de reclamatii din cele 4.000 primite de ANPC in timp ce suma ce ar fi trebuit incasata in urma aplicarii amenzilor se ridica la 361.000 de lei dintr-un total de 880.600 de lei. In situatia de a fi amendate s-au aflat pe parcursul anului trecut majoritatea institutiilor de credit ce activeaza in Romania.

"Cele mai grave incalcari comise de banci vizeaza perceperea unor comisioane neprevazute in contracte si majorarea nejustificata a dobanzilor la credite", explica cei de la ANPC. In acelasi timp, cele mai intalnite reclamatii fac referire la majorarea ilegala a dobanzilor si comisioanelor, aparitia de noi comisioane, inchideri de cont neoperate la timp, promotii inselatoare (de tipul: depui la noi banii si primesti o suma din partea bancii, suma fiind alta decat cea asteptata de client) sau campanii publicitare care incalca prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte (campanii promotionale care determina consumatorii sa aduca clienti bancilor in schimbul unor sume de bani).

Situatia s-ar putea modifica insa daca Parlamentul voteaza un amendament propus la ordonanta de urgenta care reglementeaza relatia contractuala dintre client si banca. Printre altele, acest amendament modifica si statutul ANPC. Astfel, cuantumul maxim al sanctiunilor ajunge si la 500.000 de lei (peste 100.000 de euro) in functie de prevederea legala care a fost incalcata, adica de 10 ori mai mult decat in prezent. In plus, ANPC nu se va mai rezuma la a instiinta banca asupra neregulilor savarsite, ci va trebui ,,sa urmareasca punerea in aplicare" a masurilor menite sa despagubeasca clientul. ANPC va trebui sa acorde si consultanta juridica fiecarui pagubit. Deocamdata amendamentul a trecut de plenul Senatului, urmand sa fie pus in discutie la Camera Deputatilor care este si camera decizionala.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: