Un nou sistem alternativ de tranzactionare a valorilor mobiliare ar putea fi autorizat in 2-3 luni

Data publicarii: 18-02-2009 | Bursa

Societatea de servicii de investitii financiare Bucuresti Global Invest S.A. a inceput demersurile pentru autorizarea sistemului alternativ de tranzactionare Apollo-X, care ar putea atrage 10-20% din volumele de pe bursa, a declarat realizatorul proiectului Septimiu Stoica.

"In cel mult doua - trei luni sper ca sistemul Apollo-X sa primeasca autorizarile si sa intre in functiune. Sistemul este facut sa functioneze cu mii de clienti si estimez ca va atrage 10-20% din volumele tranzactionate pe bursa", a mai spus Septimiu Stoica, presedinte al Bursei Romane de Marfuri (BRM).

Prin sistemul Apollo-X se vor putea tranzactiona, dupa autorizare, actiuni, obligatiuni, fonduri de investitii si produse derivate, listate pe alte piete autorizate sau direct in acest sistem.

"Apollo-X poate fi extins si pe acest suport, inovatia poate sa creasca la nivel de produse. Sper ca functionarea sistemului va incepe avand criza in spate", a mai spus Stoica.

Sistemul alernativ de tranzactionare reprezinta o forma autorizata de piata, permisa de legislatia romaneasca in acord cu cea europeana. Aceste sisteme concurente ale pietelor reglementate se caracterizeaza prin utilizarea intensiva a comunicatiei prin internet, simplificarea accesului, viteza si costuri reduse de operare.

Apollo-X vrea sa asigure o activitate complementara Bursei de Valori careia sa ii furnizeze la un moment dat candidate performante pentru listare.

Initiatorii sistemului sustin ca, in perioada crizei, se pot pregati solutii care sa permita relansarea acivitatii de tip bursier in Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: