Firmele din turism care accepta tichete de vacanta emise pe numele altei persoane vor fi amendate

Data publicarii: 18-02-2009 | Turism

Firmele din domeniul turismului vor primi amenzi de pana la 5000 de lei daca accepta utilizarea tichetelor de vacanta de o alta persoana decat titularul si amenzi de pana la 10.000 de lei daca dau rest in bani la tichetele de vacanta, potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern.

Actul normativ stabileste ca acceptarea spre comercializare a tichetelor de vacanta de catre alte persoane decat titularul tichetului de vacanta se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei, informeaza un comunicat remis de Guvern. Acceptarea de catre unitatile de turism a tichetelor de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei si cu retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism. Se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la tichetele de vacanta. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul cu atributii de control din Ministerul Turismului.

Ordonanta de Urgenta prevede ca tichetele de vacanta sunt bilete de valoare, integral suportate de catre angajator, iar nivelul maxim acordat salariatilor sub forma de tichete de vacanta este contravaloarea a sase salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate, autorizate de Ministerul Finantelor Publice, si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului.

Tichetele de vacanta au termen de valabilitate un an de la data emiterii, iar valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt de 10, 20, 30, 40 si 50 de lei. Contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.

Totodata, Ordonanta de Urgenta prevede ca angajatorul si organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor stabilesc de comun acord unitatea emitenta a tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor de acest tip.

Angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal.

Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita a sase salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri si la impozitele sociale aferente.

Ordonanta de urgenta stipuleaza ca operatorii economici cu activitate de turism din Romania, care doresc sa accepte tichete de vacanta ca modalitate de plata, pot deveni unitati afiliate acestui program daca sunt autorizati de catre Ministerul Turismului, conform Ordonantei Guvernului 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism din Romania, si daca detin structuri de primire turistice clasificate sau agentii de turism licentiate. Comisionul maxim perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetelor de servicii. 

Masura acordarii tichetelor de vacanta se aplica urmatoarelor categorii de angajatori: institutiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societati comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: