Isarescu: Deficitul de cont curent a ramas in 2008 la 16 miliarde euro, dar economia a crescut rapid

Data publicarii: 19-02-2009 | Economie

Deficitul de cont curent a ramas in 2008, in cifre absolute, la 16 miliarde euro, nivelul din 2007, in conditiile in care economia a crescut foarte rapid, ceea ce inseamna ca, in cel mai rau caz, deficitul de cont curent s-a ajustat la 12,5% din PIB, a spus Isarescu.

"Deficitul de cont curent s-a ajustat semnificativ anul trecut. Stim cat este acesta, dar nu stim cifra de crestere economica pe anul trecut. In cel mai rau caz, deficitul de cont curent pe 2008 este de 12,5% din produsul inter brut, in cazul fericit este 12,1 - 12,2% din PIB", a mai spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In 2007, deficitul de cont curent al Romaniei s-a apropiat de 14% din PIB.

Datoria externa a sectorului privat nebancar se poate reinnoi in proportie de cel mult 60%
 
Datoria externa pe termen scurt a sectorului privat nebancar, incluzand institutiile financiare nebancare (IFN), se poate reinnoi in proportie de cel mult 60%, avand in vedere ca, istoric, pe leasing, nu s-a reinnoit mai mult de 50%, a mai spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca, spre deosebire de sectorul bancar, in care primii jucatori concentreaza mare parte din datorie, in cazul sectorului nebancar, primii 15 jucatori mari, incluzand IFN-uri, concentreaza aproximativ 30% din datoria externa.

Primele noua companii mari, printre care Dacia sau Petrom, acumuleaza aproximativ 20% din datoria externa pe termen scurt a sectorului privat nebancar.

La 30 noiembrie 2008, datoria externa a sectorului privat din Romania cu maturitate in 2009 era de 24 miliarde euro, iar la finalul anului trecut, datoria privata externa pe termen scurt a scazut la 22,5 miliarde euro, a precizat guvernatorul BNR.

Peste 10 miliarde euro din datoria pe termen scurt din sectorul privat din Romania apartine bancilor, aproape 90% din valoare fiind detinuta de zece banci mari.

NewsIn