Presedintia ceha a UE respinge planul austriac de ajutorare a bancilor din Europa de Est

Data publicarii: 19-02-2009 | International

Alexandr Vondra, vicepremierul Cehiei, tara care detine presedintia UE, a declarat miercuri ca nu vede niciun motiv pentru care ar trebui luate masuri aniticriza suplimentare, cum ar fi planul de 150 de miliarde de euro al Austriei pentru sprijinirea bancilor din Romania si alte tari est-europene.

Presa austriaca de miercuri scrie cu ingrijorare ca presedintia ceha a UE respinge planul de sprijinire pentru bancile de Europa de Est, in valoare de 150 miliarde de euro. Vicepremierul ceh Alexandr Vondra a declarat ca nu vede "niciun motiv" pentru luarea unor masuri suplimentare, in afara celor hotarate deja de UE pentru combaterea crizei financiare si economice, scriu publicatiile austriece Die Presse si Kurier.

Potrivit Die Presse, Vondra a declarat ca nu este "bancher central" si ca nu are "niciun anunt de facut" in legatura cu planul Austriei. Cu toate acestea, Vondra a recunoscut ca "pentru acele banci care au investit activ in aceasta regiune, precum Erste sau Raiffeisen" ar putea exista probleme, dar nu ar fi singurele banci care ar avea greutati din cauza crizei.

Potrivit Kurier, Vondra a asigurat ca situatia nu este similara in Cehia. "Noi suntem un popor traditionalist si conservator si nu obisnuim sa ne imprumutam intr-o masura atat de mare", a spus oficialul ceh, subliniind ca Cehia se afla in alta situatie decat Ungaria sau alte state din estul Europei.

Vicepremierul  ceh a declarat ca exista deja un plan de ajutorare al UE, in valoare de 200 de miliarde de euro, ceea ce echivaleaza cu 1,5 procente din produsul national brut al statelor UE.

Planul austriac pentru sprijinirea bancilor din Europa Centrala si de Est s-ar ridica la o valoare de 150 de miliarde de euro, dintre care, potrivit Die Presse, 100 de miliarde ar fi destinate Bulgariei, Romaniei si Ungariei, iar restul de 50 de miliarde Ucrainei, Croatiei si Serbiei. Nicio suma nu a fost confirmata oficial, scrie Die Presse, iar "Comisia Europeana s-a aratat pana acum sceptica in legatura cu planul Austriei, inclinand chiar sa respinga pachetul".

Comisarul pentru Economie, Joaquin Almunia, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca "oficial, nu exista o initiativa austriaca" pentru bancile din Europa de Est, mai scrie Die Presse. "Desigur, Comisia isi face griji in legatura cu riscurile care exista in tari precum Ucraina, Serbia, Croatia sau Romania", mai ales "in ceea ce priveste bancile private", a adaugat insa Almunia.

"Nu putem sa oferim tuturor tarilor acelasi sprijin. Trebuie sa diferentiem tarile in functie de pozitia fiecarui stat membru prin anumite instrumente specifice. Dar, din punct de vedere politic, ne preocupa aceasta problema si suntem pregatiti sa discutam cu toate aceste tari, nu numai cu Austria, ci si cu autoritatile din tarile care sunt gazda pentru aceste banci, pentru a ajuta si a coordona sustinerea necesara pentru evitarea adancirii crizei", a mai spus comisarul european.

Ministrul austriac de finante, Josef Proll, a efectuat saptamana trecuta un turneu prin Romania, Croatia, Bulgaria si Ucraina, pentru a promova un plan pentru ajutorarea bancilor austrice (Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank), dar ideile de la Viena au fost intampinate cu suspiciune si dezinteres, scria presa austriaca.

Mai mult, publicatia Profil se intreaba retoric daca "Este Austria amenintata de faliment?" si arata ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo.

Isarescu: Abordarea la gramada a subsidiarelor austriece in zona nu le foloseste bancilor din Romania
 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca i-a sugerat ministrului de finante austriac o abordare diferentiata a situatiei subsidiarelor din Europa de Est, in conditiile in care abordarea globala nu le foloseste bancilor romanesti cu capital austriac, foarte bine capitalizate.

"Bancile romanesti cu capital austriac sunt foarte bine capitalizate. Abordarea globala a problematicii subsidiarelor din regiune nu le foloseste celor din Romania. Am sugerat o abordare diferentiata", a declarat Isarescu, referitor la discutia de saptamana trecuta cu ministrul austriac de finante, Josef Proell.

Vicecancelarul austriac s-a aflat intr-un turneu in regiune care, pe langa Romania, a mai cuprins Croatia, Ucraina si Bulgaria.

Isarescu a continuat spunand ca i-a atras atentia lui Proell asupra vulnerabilitatii pe care o presupune volumul mare al creditelor in valuta.

"BNR a reprosat de multe ori bancilor cu capital strain dezvoltarea dincolo de limitele prudentei a creditului in valuta", a spus Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, Proell s-a aratat preocupat de nivelul cursului de schimb. Referitor la evolutia monedei nationale, Isarescu a explicat ca BNR nu tinteste un anumit nivel al cursului, ci anumite zone de stabilitate.

NewsIn