Radulescu (BNR): Guvernul ar putea fi nevoit sa inghete salariile bugetarilor daca ia bani de la FMI

Data publicarii: 19-02-2009 | Finante-Banci

Guvernul ar putea fi nevoit sa inghete salariile din sectorul bugetar pe intreg anul 2009 in cazul unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), care ar putea solicita acest lucru Romaniei pentru a acorda imprumutul, a spus Eugen Radulescu, director in cadrul bancii centrale.

"Probabil una din conditii va fi inghetarea salariilor in cazul unui acord, daca ne gandim ca la letoni au cerut micsorarea cu 15% a salariilor din sectorul bugetar", a spus Radulescu.

El a precizat ca nu stie, pana in prezent, de vreun stat care sa apeleze la un imprumut de la Uniunea Europeana (UE) si sa nu apeleze si la FMI, insa, in cazul Romaniei, "mai importanta decat suma contractata ar fi sigiliul ca nu mai facem prostii", precum deficitul bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB) din 2008.

Cat priveste executia bugetara pe 2009, Radulescu a adaugat ca FMI ar putea solicita un deficit bugetar incadrat in estimarea Guvernului, insa "ar putea spune ca veniturile sunt putin optimiste".

Pentru 2009, guvernul s-a angajat sa inregistreze un deficit de 2% din PIB, in conditiile in care veniturile la buget ar trebui sa reprezinte 33,5% din PIB, iar cheltuielile - 35,5% din PIB.

Eugen Radulescu a precizat ca un eventual imprumut "ar putea fi mai mare de 5 miliarde euro".
 
Adrian Vasilescu: BNR nu a adoptat o pozitie oficiala privind implicatiile unui acord FMI asupra salariilor
 
BNR nu a adoptat o pozitie oficiala privind implicatiile pe care un acord al Romaniei cu FMI le-ar avea asupra salariilor din sectorul bugetar, a precizat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, ca reactie la declaratiile facute in nume propriu de catre Eugen Radulescu.

"Referitor la declaratiile colegului meu Eugen Radulescu, precizez ca acestea reprezinta punctul sau de vedere, nu al BNR. De altfel, Banca Nationala nu a adoptat o pozitie oficiala privind implicatiile unui acord cu FMI asupra salariilor din sectorul public. In plus, situatia Romaniei nu are nicio legatura cu a Letoniei, desi au mai existat incercari de a pune cele doua tari in acelasi pachet", a declarat Vasilescu.

NewsIn