PwC: Abuzul de controale fiscale nu va aduce mai multi bani la buget

Data publicarii: 19-02-2009 | Economie

Cresterea numarului de controale fiscale in 2009 nu va schimba in bine comportamentul de plata al contribuabililor, iar autoritatile vor trebui sa evite situatia din anii '90, cand multe afaceri s-au orientat catre economia gri, considera PriceWaterHouseCoopers (PwC), potrivit Mediafax. "Eu cred ca, in sine, controlul fiscal este benefic si un instrument adecvat de asigurare a unei bune colectari a veniturilor statului.

Totusi, daca apasam fortat pe aceasta pedala -controlul fiscal excesiv - nu putem obtine efectul scontat, ci, mai degraba, efecte negative neintentionate", a declarat Mihaela Mitroi, partener servicii de consultanta fiscala si juridica la PwC.

Reprezentantul PwC nu crede ca sporirea numarului de controale fiscale in 2009 va "schimba in bine" comportamentul de plata al contribuabililor, iar autoritatile trebuie sa evite revenirea la situatia din anii '90.

"Atunci contribuabilii erau bombardati de controale efectuate de tot felul de autoritati fiscale si nefiscale, generand o povara logistica si financiara care a determinat multe business-uri, altfel viabile si capabile sa supravietuiasca conditiilor economice din acele timpuri, sa se scufunde sau sa se refugieze in economia gri", considera Mitroi.

Integral in Curierul National