Un pachet de tigari va fi cu circa 1,50 lei mai scump din septembrie

Data publicarii: 20-02-2009 | Diverse

Un pachet de tigari care costa in prezent 5,90 lei se va scumpi la circa 7,40 lei de la 1 septembrie, dupa ce accizele la tigari vor fi majorate de doua ori cu cate 7 euro la mia de tigari, a declarat directorul de afaceri corporative al JTI, Gilda Lazar.

"Preturile vor creste cu 30-40%, in conditiile in care la un pachet mediu, care costa acum 5,90 lei, pretul va creste la 7,40 lei, deci cam cu 1,50 lei, ceea ce inseamna foarte mult. Probabil de la 1 aprilie vor creste cu circa 1 leu", a spus Gilda Lazar.

Cele mai vandute tigari din Romania sunt cele scumpe, precum Kent, care ar urma sa se scumpeasca de la 6,50 lei la aproape 8 lei din septembrie. Tigarile cu un cost mediu, gen Winston, ar urma sa se scumpeasca de la 5,90 lei la 7,40 lei, iar cele mai ieftine, gen More, se vor scumpi de la 5,50 la 7 lei, a mai spus directorul JTI.

"Cel mai mult se vor scumpi tigaretele cele mai ieftine, din cauza structurii accizei", a explicat Gilda Lazar.

Contrabanda va creste la 30% de la 18%

Reprezentantii companiilor Japan Tobacco International (JTI) si British American Tobacco (BAT) considera ca decizia de marire a nivelului accizelor la nivelul de 74 euro pentru mia de tigari, care devanseaza calendarul deja agreat cu Uniunea Europeana, nu va avea efectul scontat. Mai mult, acestia apreciaza intr-un comunicat ca "veniturile la bugetul de stat ar putea chiar sa se reduca, ca urmare a scaderii volumului de vanzari legale, in favoarea produselor de contrabanda".

De altfel, directorul general al JTI, Gilda Lazar, sustine ca daca majorarea accizelor, si implicit a preturilor la tigari nu este corelata cu cresterea proportionala a puterii de cumparare, contrabanda dinspre Ucraina si Republica Moldova va urca de la 18% in prezent la aproximativ 30% din piata.

"Rezultatele se vor vedea in cresterea contrabandei, de la 18% cat e in prezent, la 30%, iar un punct procentual de contrabanda echivaleaza cu 20 milioane euro, pentru ca in Ucraina si Moldova preturile sunt de 5-6 ori mai mici", a declarat Gilda Lazar.

Lazar a adaugat ca este a doua oara cand producatorii de tutun sunt luati prin surprindere cu majorarea accizelor. "Prima oara am aflat de la presa de crestere, iar acum aflam tot de la presa ca a fost luata o decizie, in conditiile in care incercam de stabilim o intalnire de vreo doua saptamani".

Ea a explicat ca pe 3 februarie a purtat discutii cu fostul secretar de stat, Catalin Doica, dar a doua zi acesta a fost demis. "Noi facusem niste propuneri si urma ca acestea sa ii fie prezentate domnului Pogea si acum am aflat ca s-a luat deja o decizie. Cred ca domnul Pogea nu a facut nici o analiza de impact, in conditiile in care spune ca preturile nu vor creste", a mai spus directorul JTI.

Solutiile propuse de reprezentantii companiilor de tigari vizau intarirea masurilor de combatere si sanctionare a evaziunii fiscale si a contrabandei cu produse accizabile, trecerea veniturilor din taxa de viciu - aproximativ 400 milioane euro - de la Ministerul Sanatatii la bugetul de stat, precum si devansarea temporara cu aproximativ doua saptamani a platilor lunare a accizelor, pe care producatorii si distribuitorii de tigari le fac catre bugetul de stat, astfel incat acestia sa crediteze statul pentru o scurta perioada de timp, platind accizele in avans.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a anuntat, joi, ca de la 1 aprilie acciza la mia de tigari va creste cu 7 euro, iar  accizele  la alcool se vor majora tot de la aceeasi data. Pogea a precizat ca acciza pentru mia de tigari se va majora in doua etape. Prima majorare este de 7 euro incepand cu 1 aprilie, iar cuantumul celei de-a doua etape este tot de 7 euro, dar de la 1 septembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: