Banca Mondiala: Presiunile asupra bugetelor vor creste in 2009 in tarile noi membre UE

Data publicarii: 20-02-2009 | Economie

Presiunile asupra bugetelor in statele noi membre UE vor creste in 2009 fata de anul anterior, iar cazul Romaniei, desi arata "dramatic", dupa deficitul inregistrat anul trecut, ar putea evolua pozitiv dupa adoptarea noului buget, a declarat Erika Jorgensen, economist in cadrul Bancii Mondiale.

"In conditiile decelerarii economice, 2009 va fi un an mai complicat decat 2008. In cazul catorva state, precum Ungaria, dupa acordul cu FMI, Slovacia, care are o situatie stabila sau Lituania, deficitele bugetare ar trebui sa fie sub control. Celelalte ar putea inregistra o deteriorare a situatiei fiscale", a spus Jorgensen, coordonator al raportului economic periodic "EU 10", prezentat vineri de Banca Mondiala.

Ea a atras atentia ca, in cazul Romaniei, desi situatia arata "dramatic", dupa un deficit bugetar de 5,2% din PIB in 2008, noul guvern isi propune, pentru 2009, un deficit bugetar de 2% din PIB.

"Spre deosebire de statele dezvoltate, noile membre UE nu isi permit pachete de stimulare fiscala, ci trebuie sa se concentreze pe calitatea cheltuielilor publice", a mai spus Jorgensen.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: