Almunia spune ca UE ajuta Europa de Est si ca sectorul privat ar trebui sa faca la fel

Data publicarii: 21-02-2009 | International

Uniunea Europeana (UE) ajuta economiile est-europene afectate de criza financiara mondiala, a declarat vineri, comisarul european pentru afaceri economice Joaquin Almunia, cerand, de asemenea, investitorilor privati sa isi sustina investitiile din regiune, relateaza Reuters.

Almunia a raspuns vineri intrebarilor referitoare la un posibil plan de salvare a tarilor est-europene, unde bancile au de suferit de pe urma creditelor neperformante determinate de volatilitatea monedelor, de accentuarea somajului si de problemele economice mondiale.

"Sustinem economiile prin instrumentele pe care le avem la indemana in Uniunea Europeana si am mentionat mai devreme fondurile structurale si de coeziune, activitatile de creditare ale Bancii Europene de Investitii (BEI) si ne putem referi si la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)", a declarat Almunia, la o conferinta de presa.

"In plus, sectorul privat ar trebui sa isi sustina propriile sale investitii", a spus comisarul european, facand referire la banci din Austria, Italia, Belgia, Franta si Germania care au investit masiv in regiune si care domina acum sectorul bancar.

Austria, ale carei banci au imprumutat echivalentul a circa 70% din produsul intern brut (PIB) al tarii, in regiunea Europei de Est, a cerut actiuni concertate pentru sustinerea sectorului bancar din zona.

Alumina a observat, de asemenea, ca pierderile suferite de bancile-mama ale unor subsidiare est-europene nu reprezinta consecinta investitiilor din Europa de Est.

Almunia a spus ca ajutorul guvernamental occidental acordat bancilor-mama ar putea fi util, pentru asigurarea unei bune functionari a subsidiarelor est-europene.

"Unde guvernele au decis cu recomandari de la Comisia Europeana (CE) sa recapitalizeze bancile, sunt sigur ca exista si posibilitatea de a recapitaliza bancile care au investit in activitati din tari central si est-europene", a spus Almunia.

"De recapitalizare vor avea de castigat si subsidiarele acestor banci din tarile central si est-europene", a precizat comisarul european.

Almunia a spus ca institutiile internationale, cum ar fi Fondul Monetar International (FMI), ar trebui sa fie mai active si a adaugat ca Comisia a cerut membrilor FMI sa majoreze numerarul disponibil pentru pachetele de ajutor ale Fondului.

NewsIn