Pogea promite ca nu va mari TVA in 2009 si recunoaste ca prea multe taxe si impozite parafiscale innebunesc populatia

Data publicarii: 21-02-2009 | Finante-Banci

Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) nu va fi marita in acest an, promite Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, care se bazeaza pe alte surse de crestere a veniturilor la buget. Marirea TVA era data ca sigura de majoritatea analistilor financiari romani, care considerau inevitabila marirea unor taxe si impozite in 2009, pentru punerea in practica a promisiunilor din campania electorala. O asemenea masura nu ar fi insa bine primita intr-un an electoral, asa ca guvernantii au devansat calendarul de majorare a accizelor la alcool si tigari. Cat despre marirea taxelor locale, Pogea a declarat ca nu s-a luat, inca, nicio decizie privind actualizarea bazei de impozitare. El a spus ca solutia urmeaza sa fie gasita prin consultari cu reprezentantii autoritatilor locale si cu casele de avocatura specializate.

Un lucru este insa sigur: in acest moment taxele si impozitele parafiscale sunt "in exces" si "innebunesc populatia", drept pentru care numarul lor ar trebui redus cu 30-35%, considera seful Finantelor. Anul trecut, Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania a identificat 540 de taxe si impozite parafiscale, de aproape cinci ori mai multe decat cele prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, respectiv 115.

Rectificare negativa a cheltuielilor bugetare?

O performanta sub nivelul programat a veniturilor in primul trimestru ar putea determina Guvernul sa decida rectificarea in sensul scaderii cheltuielilor bugetare, a declarat Gheorghe Pogea. "Daca resursele scad din cauze externe Guvernului (...) in mod onest, se poate face si o rectificare in minus, dar nu pe seama persoanelor vulnerabile, a pensionarilor, sau de la investitii", a spus Pogea, la un post de televiziune. Trimestrul al doilea va reflecta cel mai bine trendul din economie, primele trei luni ale anului fiind caracterizate de o reducere a activitatilor, pe perioada de iarna, si de efectele crizei, a mai explicat Pogea.

Gandul